Militairen kwamen op adem, maar granaten en sluipschutters zorgden nog iedere dag voor slachtoffers

17 oktober 2019 om 08:00
nl
17 oktober 1944. Geen zware gevechten of grote aanvallen vandaag bij Woensdrecht. Wel gaan de beschietingen door. Vriend en vijand moeten steeds dekking zoeken en oppassen voor 'snipers', sluipschutters. Even kunnen de uitgeputte militairen op adem komen. Het gebied is intussen veranderd in een grote ruïne.
Geschreven door

Dit speelt tijdens de bevrijding. Iedere dag lees je alle gebeurtenissen van die dag in 1944.

Een onrustige nacht op de heuvel van Woensdrecht. Duitsers blijven aanvallen starten. Overdag opnieuw gevechten in de Doelstraat en Steenstraat. Canadezen zuiveren delen van het dorp maar de Duitse troepen houden strategische plekken in handen en weigeren die op te geven.

De Canadese linies rond Woensdrecht zijn dun. Nieuwe acties kunnen even niet. De geallieerden hebben te weinig mankracht om het verschil te kunnen maken. Het is vooral wachten op versterking. Vandaag arriveren 39 nieuwe manschappen. Slechts eentje heeft gevechtservaring.

Uitputting
De situatie tekent de zorgen over onderbezetting van de Canadese eenheden. Er is te weinig getrainde mankracht en reserve. Verder zijn velen de uitputting nabij. Commandanten klagen erover maar de strijd gaat door. Ook al zijn er geen grote operaties: iedere dag vallen er slachtoffers door granaten of sluipschutters. De mannen moeten volhouden. Nog een paar dagen tot aflossing. Maar beide kanten zijn uitgeput.

Woensdrecht en Hoogerheide zijn inmiddels veranderd in spookdorpen. De markante middeleeuwse stompe toren van Woensdrecht, waarvan het hoogste punt overal bovenuit torende, is verwoest door al het krijgsgeweld. In naburige dorpen is de situatie niet veel beter. Ook Huijbergen is zwaar gehavend.

Antwerpen
Generaal Montgomery blijft deze dagen benadrukken: het vrijmaken van de haven van Antwerpen is topprioriteit. Die beslissing heeft gevolgen voor de strijd in de Peel die net zo moeizaam gaat als op de Brabantse Wal. De 15e Schotse divisie moet namelijk vanuit De Peel naar het westen om de omgeving van Tilburg te bevrijden. De operaties in de Brabants-Limburgse grensstreek hebben minder prioriteit. Daardoor gaat daar het tempo eruit. Alle geallieerde en Duitse ogen zijn gericht op West-Brabant.

De kranten van 1944
Jan de Wit uit Rosmalen verzamelt kranten uit de oorlog en wij mochten in zijn archief kijken. Wil je de krant van deze dag in 1944 ook nalezen, klik dan hier.

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.