Video

Omgewaaide bomen worden bankjes om te bomen over bomen

9 oktober 2019 om 15:35
nl
Duizenden omgewaaide bomen in en om Eindhoven zorgden in juni al voor veel gespreksstof. Tijdens de Dutch Design Week (DDW) moet het stormhout mensen bewust maken van het belang van bomen. Er worden bankjes van gemaakt waarop mensen kunnen gaan zitten om daarover te bomen.
Profielfoto van Jan Peels
Geschreven door

"Wil je bomen om meubels van te maken, voedselbomen voor noten of bomen gebruiken voor energie?" Toen designer Lonny van Ryswyck van Atelier NL aan het project begon, wist ze nog bijna niks van bomen. "Er is een wereld voor me opengegaan", zegt ze tussen de stapels van bomen die slachtoffer werden van de storm van afgelopen juni. Voor dit project werk haar design atelier samen met Bosgroep Zuid Nederland.

Bankjes om op te bomen
Woensdag werden er tussen de metershoge stapels stormhout planken gezaagd uit dikke omgewaaide bomen. "Van die planken, die nog moeten drogen, maken we bankjes voor op het Ketelhuisplein."

Op de banken komen prikkelende teksten om de bezoekers van de Dutch Design Week na te laten denken over het nut en allerlei toepassingen van bomen, vertelt Lonny. "Mensen hebben soms geen idee van de rechtstreekse lijnen tussen het bos en de meubels waar ze op zitten", zegt bosbouwer Johan Arts.

Nieuwe bomen
De banken op het Ketelhuisplein leiden de bezoekers naar het atelier van Lonny in een voormalige kerk aan de Bergmanstraat. In de kerk komen 700 kleine boompjes in een soort mini-bos. Bezoekers van de DDW kunnen die boompjes kopen en zelf bepalen waar ze geplant worden. De gemeente Eindhoven plant voor elk boompje dat verkocht wordt nog twee extra bomen. De meeste bomen komen op plekken waar veel stormschade was.

 

 

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.