Geef juf en mees gewoon een griepprik, zegt deze viroloog

11 oktober 2019 om 17:45
nl
De 'r' zit weer in de maand en dus ligt de traditionele griepgolf weer op de loer. Dat is een risico voor Brabantse basisscholen, want als te veel leraren ziek worden, dreigt er een tekort. Geef leerkrachten daarom preventief een griepprik, zegt viroloog en griepdeskundige Ab Osterhaus.
Profielfoto van Paul Ruiter
Geschreven door
Paul Ruiter

Leraren zijn elk jaar als eerste aan de beurt als het op griep aankomt, zegt Osterhaus. “Omdat ze elke dag met kinderen in aanraking komen. In zo’n klaslokaal met alleen maar jonge mensen verspreidt zo’n virus zich heel makkelijk.”

Mensen die voor de klas staan zijn vatbaarder voor griep. Niet meer dan logisch dus voor scholen om leraren te vaccineren, vindt de viroloog. Vooral bij leerkrachten die jonger zijn dan zestig heeft dat nut. Tot tachtig procent van die groep mensen kan door een prik de griep ontlopen, zegt Osterhaus. Elders in het land gebeurt het daarom al: in Amsterdam en Twente konden leraren vorig jaar gratis een griepprik halen.

Steekproef
Uit een steekproef van Omroep Brabant onder drie organisaties van basisscholen in Brabant blijkt dat zij voldoende personeel hebben voor de herfst- en wintermaanden. Toch houden ze hun hart vast voor een griepgolf.

'Zouden ons moeten redden'
De SKPO in Eindhoven vindt een griepprik voor leraren het overwegen waard, zegt bestuurder Peter Tijs. Bij de SKPO zijn 36 scholen aangesloten. Maar: “Er liggen al scenario’s klaar. Zo is er een poule van invallers en kunnen klassen worden samengevoegd. "Er moeten echt wel een paar honderd man langere tijd ziek zijn, wil je echt in de problemen komen."

Daar komt bij dat leraren over het algemeen ‘heel gezonde mensen’ zijn, zegt Tijs. Juist doordat ze voor de klas staan, zijn leraren volgens hem vaak minder vatbaar voor griep. En: "Het is ook een verantwoordelijkheid van de mensen zelf."

 

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.