Video

Roy (18) redt man uit brandende auto Den Bosch: 'Hij was helemaal in shock'

12 oktober 2019 om 17:09
nl
Een rokende auto voor je zien en niet eerst je eigen wagen veilig stellen, maar meteen eruit en de bestuurder in nood helpen. Voor de 18-jarige Roy Elsen uit Beneden-Leeuwen was het geen moeilijke keuze. Hij is een van de heldhaftige omstanders die vrijdagmiddag de oudere man uit een brandende auto redde op de Koninginnenlaan in Den Bosch.
Profielfoto van Maaike Cnossen
Geschreven door
Maaike Cnossen

“We stonden te wachten voor het stoplicht. Het werd groen en iedereen begon te rijden. De man achter het stuur was wel gas aan het geven, maar kwam niet vooruit. Ik dacht dat de handrem er nog op stond. Hij bleef maar gas geven en toen begon het te roken”, vertelt hij.

Samen met de 23-jarige Sam van den Berk ging Roy op de bestuurder af. De twee jongens kenden elkaar niet. “Die andere man heeft hem eruit getrokken. Ik ben het verkeer gaan regelen. Er kwamen ook al vlammen en vonken uit de auto”, zegt hij. “Die man wist echt even niet meer wat hij moest doen. Hij wilde bij zijn auto blijven, maar dat was natuurlijk niet handig.”

Sam zat in een auto schuin achter de rode brandende auto. "De auto was zich al aan het vullen met rook. Ik heb dus meteen de deur opengegooid en heb de meneer eruit gehaald."

'Hij was in shock'
Volgens Roy bleef de automobilist eerder ook al zitten in de rokende auto, terwijl anderen gebaarden dat hij uit de auto moest komen. “Hij was helemaal in shock." Sam bevestigt dat. Hij is zodra hij de man uit de auto had gekregen, met hem naar een café iets verderop gelopen. "Daar heeft hij een stoel gekregen en een glaasje water."

De jonge redder zat samen met zijn vriendin in de auto toen het gebeurde. "Ik had haar net opgehaald van school. Eerst twijfelde ik nog of ik eerst naar achteren moest rijden, maar die man had gewoon meteen hulp nodig. Dus ben ik meteen naar hem toe gerend”, zegt hij. "Mijn vriendin was aan het huilen in de auto. Zij wist ook niet wat ze moest doen. Ze heeft last van haar knie en kon daarom niet helpen. Ook wist ze niet of ze mijn auto moest verplaatsen. Ze is 17 en heeft nog geen rijbewijs."

Of zijn actie een heldendaad is, weet hij niet. “Aan de ene kant misschien wel, maar aan de andere kant denk ik dat iedereen hetzelfde had gedaan, toch?”

De oudere automobilist is vrijdagmiddag naar het ziekenhuis gebracht, omdat hij vermoedelijk rook had ingeademd. Roy kreeg iets later van de politie te horen dat het inmiddels een stuk beter met hem ging.

Hij was alweer spraakzaam en zijn redders erg dankbaar. “Ik heb hem zelf niet meer gesproken. Als hij dat wil, sta ik daar voor open. Ik wil graag weten hoe het nu met hem gaat. De politie heeft mijn nummer.”

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.