Leraar opgewacht en mishandeld door vier leerlingen (15 en 16) op school voor speciaal onderwijs

14 oktober 2019 om 11:06
Het Aventurijncollege in Bergen op Zoom. (Foto: Google Maps)
Het Aventurijncollege in Bergen op Zoom. (Foto: Google Maps)
Vier leerlingen (15 en 16 jaar oud) van speciale school het Aventurijncollege in Bergen op Zoom hebben donderdag na de pauze een leraar opgewacht en vervolgens mishandeld. Ze probeerden de man ook bij de keel te grijpen. Andere leraren en leerlingen die het zagen gebeuren, schoten te hulp. De politie werd ingeschakeld en de vier leerlingen werden opgepakt. Ze zijn voorlopig geschorst.
Profielfoto van Marjanka Meeuwissen
Geschreven door

"We zijn vreselijk geschrokken. Een gecoördineerde actie zoals deze, hebben wij nog nooit meegemaakt." De school informeerde ouders meteen via een brief. Daarin werd gesproken over 'een groot incident met veel fysieke agressie dat dermate heftig was' dat de politie eraan te pas moest komen.

Het Aventurijncollege is een speciale school voor leerlingen met een vmbo-niveau. De school is van Koraal, een instelling die zorg, onderwijs en werk biedt aan mensen met gedrags- en psychiatrische problemen. Woordvoerder Mehlika Schopen vertelt maandagochtend dat het lichamelijk goed gaat met de leraar die werd toegetakeld. "Wel is hij uiteraard enorm geschrokken. Hij kon zich niet verweren tegen vier jongeren."

School bleef een dag dicht
Ook andere medewerkers en leerlingen zijn ontdaan, zegt Schopen: "We balanceren binnen Koraal voortdurend tussen het waarborgen van de veiligheid enerzijds en het vrij laten bewegen van onze cliënten anderzijds. Maar hier is overduidelijk een grens enorm overschreden." Wat er voorafging aan de geweldsuitbarsting is niet bekend. "Ook slachtofferhulp en mensen van onze eigen p&o-afdeling zijn bijna de hele vrijdag op school geweest."

De ouders werd in de brief medegedeeld dat de school de dag na het incident dicht zou blijven, behalve voor leerlingen die voor de vakantie 'de spanning kwijt wilden raken' door te praten met hun mentor. Hoeveel leerlingen gebruik hebben gemaakt van de mogelijkheid om hun verhaal te doen, kon de woordvoerder niet vertellen. "Maar dat zullen er veel zijn geweest." De mishandeling speelde zich vlak voor de herfstvakantie af. "Het is goed dat er nu even rust is voor medewerkers en leerlingen. Daar is behoefte aan."

'Rust is nu het belangrijkste'
De vier leerlingen zijn voorlopig geschorst, in elk geval tot en met de week na de herfstvakantie. Welke sancties daarna volgen, is nog niet besloten. "We hebben hier geen ervaring mee en zullen het per jongere gaan bekijken. Maar eerst even rust, dat is nu het belangrijkste."

De politie liet de betrokken tieners vrijdag weer vrij. Zij zullen moeten verschijnen tijdens een zogeheten TRIP-zitting voor minderjarigen. Het OM biedt dan een taakstraf of boete aan. Als de jongeren daarmee akkoord gaan, hoeven ze niet naar de kinderrechter.

Eind september was een andere locatie van Koraal in het nieuws, jeugdzorginstelling De la Salle. Vijf jongeren werden daar toen onwel na het nemen van xtc-pillen. Ze moesten met spoed naar het ziekenhuis. Eén van hen, een jongen van 16, werd later aangehouden omdat hij de drugs zou hebben verstrekt.

Wachten op privacy instellingen...