Video

Boze boeren protesteren op Malieveld in Den Haag tegen regeringsbeleid

16 oktober 2019 om 11:45
nl
Het Malieveld in Den Haag stroomde woensdagmiddag vol met boeren die protesteren tegen de aangescherpte stikstofregels. In de binnenstad van Den Haag blokkeerden militaire voertuigen enkele wegen en de route richting het Binnenhof. Ook de A12 richting Den Haag werd afgesloten. Woensdagavond worden veel files op de weg verwacht.
Geschreven door

In Den Haag werd een manifestatie gehouden waar veel politici spraken. De boeren vinden de maatregelen van de overheid echt niet kunnen. "Het is de zoveelste keer dat boeren worden gepakt", aldus een boer. "Politici wisselen vaker van onderbroek dan van beleid."

In alle vroegte vertrokken de boeren woensdag vanuit het hele land om in Den Haag te protesteren. Op initiatief van West-Brabantse en Zeeuwse boeren reden sommige boeren, tegen de afspraken in, toch met hun trekkers het Mailieveld op. Minister Grapperhaus riep de boeren in een tweet op zich aan de gemaakte afspraken te houden.

'Boeren blijven maar komen'
Een aantal boeren dreigde ook even met trekkers richting het Binnenhof te rijden en dat leidde even tot een gespannen situatie. De politie hield de boeren tegen, maar hoefde verder niet in actie te komen.

Tekst gaat verder onder de video.

Verantwoording afleggen
Op het Malieveld stond woensdagmiddag een groepje boeren uit Rijsbergen en Zundert bij elkaar. Ook zij zijn tegen de afspraken in met hun trekker het veld opgereden. "Maar we houden het rustig", zegt een boer uit Zundert. "We komen om te protesteren en zijn niet voor niets vanuit het hele land hier naartoe gekomen. De politiek moet maar eens verantwoording afleggen. Bij de vorige actie zijn we voor de gek gehouden."

Omroep Brabant-verslaggever Jan Waalen is op het Malieveld en doet verslag van het boerenprotest. Kijk hieronder een van zijn verslagen terug.

Wachten op privacy instellingen...

Een boer uit Rijsbergen heeft eerst zijn koeien gemolken en is daarna richting Den Haag gereden. "In de toekomst minder koeien houden? Ik denk dat de regering overstag gaat en dat we hetzelfde aantal koeien mogen blijven houden." Een vrouw uit Uppel was naar Den Haag gekomen om 'de toekomst van haar zoon veilig te stellen'.

Wachten op privacy instellingen...

In alle vroegte
Woensdagochtend reden in alle vroegte de protesterende boeren in groepen met trekkers met een lage snelheid over de snelweg. Dat leidde tot een chaotische ochtendspits.

Met name op de wegen rondom Utrecht stond het verkeer urenlang muurvast. Dat kwam omdat een deel van de boeren eerst via Bilthoven reed om te protesteren bij het RIVM.

 

Wachten op privacy instellingen...

 

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.