Wind en zandstorm teisteren Eindhovense zonneracers in Australië, maar ze staan nog altijd eerste

16 oktober 2019 om 12:38
nl
De Eindhovense TU-studenten werden op dag vier van de World Solar Challenge in Australië gehinderd door de harde wind. Het Solar Team Eindhoven voltooide de etappe van 1200 kilometer met hun zonnewagen Stella Era op één batterijlading, maar door de tegenwind werd niet de optimale score behaald. De Eindhovense racers gaan nog altijd aan kop in de race, op de voet gevolgd door teams uit Australië en Duitsland.
Profielfoto van Karin Kamp
Geschreven door

Twee zonneauto’s uit de Challengerklasse zijn door de wind al van de weg geblazen. De organisatie legde door de harde wind een snelheidslimiet op van 80 kilometer per uur.

Het aantal personenkilometers is een belangrijke factor voor zonneauto’s in de Cruiser Class, de klasse voor personenauto’s, waarbij meer punten worden verdiend door met meer mensen te rijden. Doordat de Eindhovense zonneauto een deel van de etappe met slechts één inzittende heeft gereden, verliest het team een deel van de opgebouwde voorsprong op hun tweepersoons concurrenten.

Wachten op privacy instellingen...

“Het Australische team Sunswift zagen we eerder nog niet als geduchte concurrent, omdat zij meedoen met een tweepersoons zonneauto. Maar doordat we nu zelf ook stukken met slechts één persoon hebben gereden, komen ze plotseling gevaarlijk dichtbij”, zegt Martijn Ruijzendaal, strateeg van Solar Team Eindhoven.

Zandstorm
's Nachts stak er een zandstorm op langs de Stuart Highway, waar de Eindhovense studenten hun kamp hadden opgebouwd. "Vannacht hebben teamleden elkaar afgewisseld om continu het weer en Stella Era in de gaten te houden. Rondvliegende tenten zouden zomaar een heel vervelend einde aan de Challenge kunnen brengen", zegt teamlid Carijn Mulder.

Wachten op privacy instellingen...

Stand
Solar Team Eindhoven staat momenteel op de eerste plek van de Cruiser Class. Concurrenten Lodz (Polen) en Onda Solare (Italië) zijn door technische problemen uitgevallen.

Vattenfall Solar team
Het Vattenfall Solar Team uit Delft, dat meerdere Brabantse leden telt, heeft de koppositie gepakt in de Challenger Class. De Delftenaren konden dat doen doordat de auto van de vorige koploper, het Twentse team, van het wegdek waaide. Het team uit Delft heeft na bijna 2.500 kilometer een voorsprong van zo'n 25 minuten op de nummer twee, een Belgisch team.

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.