Heksenboom uit Bladel is de mooiste boom van 2019

17 oktober 2019 om 03:42
nl
De 'Heksenboom van Zwarte Kaat' in Bladel is verkozen tot Boom van het Jaar 2019. Het was een nek-aan-nek-race met de plataan op de Lijnbaan in Rotterdam, maar de beuk in Bladel kreeg de meeste stemmen.
Profielfoto van Frances Vermeeren
Geschreven door
Frances Vermeeren

De boom, die staat op Landgoed Ten Vorsel, kreeg 9840 stemmen, die in Rotterdam 9212. De verkiezing werd georganiseerd door de landelijke natuurorganisatie SBNL Natuurfonds.

Legende
Volgens een oude legende ligt Zwarte Kaat begraven onder de mysterieuze boom op Landgoed Ten Vorsel. Zwarte Kaat was, zoals de naam al doet vermoeden, niet bepaald een charmante vrouw. Volgens de overlevering was ze de leidster van een smokkelaarsbende.

De bende deed allerlei dingen die niet door de beugel konden, zoals reizigers overvallen en kerken plunderen. Op een dag stal Zwarte Kaat het kind van de landheer van Landgoed Ten Vorsel. Jaren later werd ze hiervoor opgepakt en onthoofd, zo gaat het verhaal.

Ze mocht niet begraven worden op een begraafplaats, waarna haar een plekje is gegeven op de hei. Er mocht ook geen kruis op haar graf geplant worden. In plaats daarvan werd gekozen voor een heester en een beukenboompje, dat is uitgegroeid tot de Heksenboom van Zwarte Kaat.

Voor de tweede keer een Brabantse boom
De Boom van het Jaar 2018 stond ook al in onze provincie. Toen ging de ‘troeteleik’ in de middenberm van de snelweg A58 bij Ulvenhout er met de prijs vandoor. Burgemeester Paul Depla van de gemeente Breda, waar Ulvenhout onder valt, zal naar verwachting in november de prijs overhandigen aan zijn collega in Bladel, Remco Bosma.

Door de winst doet de Heksenboom automatisch mee als Nederlandse inzending voor de Europese verkiezing van de mooiste boom van 2020.

Wachten op privacy instellingen...

 

Wachten op privacy instellingen...

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.