Zeker helft ziekenhuizen dicht tijdens nooit eerder vertoonde landelijke staking in november

17 oktober 2019 om 07:59
nl
De vakbonden houden een landelijke ziekenhuisstaking op 20 november. Dit doen zij vanwege het uitblijven van een goede cao voor 200.000 ziekenhuismedewerkers in Nederland. Het is de eerste keer in de Nederlandse geschiedenis dat dit gebeurt.
Profielfoto van Rebecca Seunis
Geschreven door
Rebecca Seunis

De bonden verwachten dat minimaal de helft van de ziekenhuizen op 20 november de deuren dichthoudt voor niet-spoedeisende zaken en een zogeheten zondagsdienst draait. Het is nog niet bekend in welke ziekenhuizen in Brabant het werk die dag wordt neergelegd.

De vakbonden vragen een structurele loonsverhoging van vijf procent voor 2019 en een extra toeslag op loon wanneer medewerkers last-minute worden opgeroepen om te werken. Ook willen de vakbonden goede afspraken over werk- en rusttijden voor het personeel en over instroom en behoud van medewerkers.

Zondagsdienst
Het Amphia Ziekenhuis draaide begin deze maand al een zondagsdienst in het in Oosterhout en Breda. Ook het Catharina Ziekenhuis in Eindhoven deed dat afgelopen zomer al.

Sinds de gesprekken aan de cao-tafel begin juni zijn beëindigd, hebben 25 ziekenhuizen in Nederland al zondagsdiensten gedraaid. Honderden afdelingen, zoals operatiekamers, radiologie, verpleegafdelingen, facilitaire dienst en laboratoria, sluiten dan 24 uur hun deuren voor niet-spoedeisende zaken.

De werkgevers, verenigd in de Nederlandse Vereniging van Ziekenhuizen (NVZ), kwamen met het voorstel om de lonen voor alle medewerkers met vier procent in 2020 en vier procent in 2021 te laten stijgen. Ook boden ze per 1 januari 2020 een verhoging van de onregelmatigheidstoeslag, wat volgens NVZ neerkomt op een extra 2,5 procent loonsverhoging voor verpleegkundigen. Daarnaast gaat in de voorstellen de stagevergoeding omhoog en krijgen co-assistenten een onkostenvergoeding.

Wachten op privacy instellingen...

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.

Deel dit artikel
Download de app en draag het gevoel van hier altijd bij je!