Boeren hijsen Friese vlag op provinciehuis in Den Bosch

20 oktober 2019 om 13:16
nl
De Friese vlag wappert sinds zondagmiddag op het provinciehuis in Den Bosch. De vlag zou zijn opgehangen door boeren uit Boxtel. Er is onder Brabantse boeren sinds een paar dagen een ludieke actie bezig om de roodwit-geblokte vlag te vervangen door de Friese vlag. Een aantal Brabantse boeren wil namelijk liever een Fries dan een Brabander zijn. In Friesland zijn de strenge stikstofregels namelijk wel al van tafel.
Geschreven door

De vlag hangt halverwege de vlaggenmast die bij het provinciehuis staat. Bovenaan in de vlaggenmast hangt ook nog de Nederlandse vlag. ZLTO kan de actie wel waarderen. "Als het een ludieke actie is, en dat is dit, dan hebben we daar zeker sympathie voor", zegt woordvoerder Mark de Jong van

Wachten op privacy instellingen...

Friese vlag op het erf
Sommige boeren hebben op hun erf de Brabantse vlag vervangen voor de Friese vlag. In Friesland werd onder druk van de boeren besloten het strenge stikstofbeleid voorlopig op te schorten. Ook de Brabantse boeren hebben al bij het provinciehuis gedemonstreerd, maar daar zijn de stikstofregels nog niet van tafel geveegd.

En dat vinden ze hier maar wat jammer. "In Friesland is de provincie na het protest van de boeren daar wél vrij vlug omgegaan en zijn de strenge stikstofregels van tafel geveegd", vertelt één van initiatiefnemers van de 'Friese vlag'-actie. Omdat dat hier nog niet is gelukt, ontstond het ludieke idee om dan maar 'Fries te worden'.

Niet meer trots
Daarop werd via een Whatsapp opgeroepen om de Brabantse vlag te vervangen voor een Fries exemplaar. "Ik was altijd trots om Brabander te zijn, maar nu niet meer. Dat kan ook niet, als ze je zo behandelen en wegpesten", vertelt één van boeren met een Friese vlag aan zijn huis.

 

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.