'Belachelijk hoe de bovenwereld wordt benadeeld', legale wietkwekers eisen bankrekening via rechter

21 oktober 2019 om 16:39
nl
ABN AMRO weigert voorlopig om project C, een Bredaas initiatief voor legale wietteelt, een zakelijke bankrekening te laten openen. De bank wil geen beslissing nemen zolang de initiatiefnemers geen vergunning voor de wietteelt hebben. Een kip-ei-kwestie dreigt.
Geschreven door

De drie initiatiefnemers stellen namelijk op hun beurt dat ze de vergunning alleen kunnen aanvragen, als ze een bankrekening hebben. Maandag stonden de twee partijen tegenover elkaar bij een kort geding bij de rechtbank in Amsterdam, waarin Project C eist dat de bank overstag gaat.

‘’Het is belachelijk dat we als land eindelijk besluiten om de wiet uit de schimmige onderwereld te halen, om vervolgens de bovenwereld tegen te werken met dit soort knullige dingen’’, verzucht Joep van Meel, een van de initiatiefnemers van Project C.

Gaat wietproef wel of niet door?
ABN AMRO houdt voet bij stuk en weigert ook een tijdelijke rekening. Volgens Van Meel biedt Project C. aan om een eventuele rekening na een jaar op te zeggen, wanneer de proef niet door zou gaan. Volgens de advocaat die maandag sprak namens ABN AMRO is die kans dat het niet doorgaat groot. Hij zei dat de steun voor de proef afbrokkelt in de politiek. Onzin, vindt van Van Meel. ‘’De proef heeft grote steun gekregen van de coalitie en de oppositie wil zelfs verder gaan dan deze proef.’’

De bankiers gaven in de rechtbank van Amsterdam ook aan te twijfelen aan de noodzaak van een rekening voor de initiatiefnemers. Project C werkt immers al twee jaar zonder bedrijfsrekening. ‘’Voor ons is echter een limiet bereikt. We hebben het één en ander kunnen doen met privérekeningen en uitstellen van betalingen. Maar zonder die rekening komt het nooit van de grond.’’

De initiatiefnemer is positief gesteld over de uitkomst van het kort geding. ‘’Wij hebben bij de bank aangegeven niks illegaals te doen en transparant zullen zijn. Ik hoop dat de rechter inziet dat er geen reden is om ons een rekening te weigeren.’’

Over Project C
Project C wil een plantage opzetten voor de productie van jaarlijks 12 ton cannabis en afgeleide producten. Achter het project zitten drie initiatiefnemers: advocaat Peter Schouten (62), huisarts Ronald Roothans (40) en IT’er en voormalig SP-statenlid Joep van Meel (26). Het drietal speelt met hun initiatief in op het wetsvoorstel om in zes tot tien gemeenten experimenten mogelijk te maken voor legale wietteelt.

Het bij het landelijk experiment behorende wetsvoorstel ligt momenteel nog bij de Eerste Kamer. Zolang dat zo is, is ABN AMRO gerechtigd, stelt de bank, Project C een zakelijke rekening te weigeren. Het project opereert in een 'integriteitsgevoelige sector'.

Het hebben van een vergunning in deze sector is een strikte voorwaarde voor een zakelijke relatie met de bank, aldus de bank. ABN AMRO verwerpt het argument dat Project C al zo ongeveer bedrijfsklaar moet zijn om voor een vergunning in aanmerking te komen en daarom over een rekening zou moeten kunnen beschikken.

 

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.