Een 16-jarig burgerraadslid, het kan straks in Tilburg - Omroep Brabant

Een 16-jarig burgerraadslid, het kan straks in Tilburg

21 oktober 2019 om 22:00
nl
Je kunt op je 16e al burgerraadslid in Tilburg worden. De gemeenteraad is hiermee akkoord gegaan. De verlaging was een idee van ONS Tilburg. Die partij wil jongeren al jong laten meedoen met de politiek. Tilburg telt zeker 19 burgerraadsleden die vooral kleinere partijen helpen het raadswerk te kunnen doen.
Profielfoto van Agnes van der Straaten
Geschreven door
Agnes van der Straaten

Een burgerraadslid is geen écht raadslid. Een burgerraadslid is niet verkozen, maar mag wel namens een van de partijen in de raad deelnemen aan vergaderingen van raadscommissies. Een burgerraadslid mag niet stemmen voor besluiten van de gemeenteraad.

Door de leeftijd van burgerraadsleden te verlagen naar 16 jaar en met een speciaal lesprogramma wil de gemeente jongeren beter betrekken bij de politiek. Ook is het uitgangspunt dat het beleid dat de gemeente maakt vóór jongeren beter aansluit als dat samen mét jongeren wordt gemaakt.

Er zijn nog niet veel gemeenten die 16-jarige burgerraadsleden hebben. In Brabant kunnen alleen in Nuenen en in Boekel jongeren al als burgerraadslid aan de gang.

Kiesrecht
De gemeente Tilburg wil ook aan het Rijk vragen of ze mogen meedoen aan een experiment om het kiesrecht te verlagen naar 16 jaar. Dan kunnen jongeren stemmen en zich verkiesbaar stellen vanaf hun zestiende. Of dat ook doorgaat is niet zeker.

App ons!

Heb je een foutje gezien of een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.