Trilwand bij het spoor mag niet ten koste gaan van platanen in Den Bosch: 'De longen van de wijk' - Omroep Brabant

Trilwand bij het spoor mag niet ten koste gaan van platanen in Den Bosch: 'De longen van de wijk'

22 oktober 2019 om 22:07
nl
Ze hebben allemaal een grote, witte strik gekregen, de 34 platanen aan de Boschveldweg in Den Bosch. Alsof de buurt ze omhelst en eigenlijk is dat ook zo. Meer dan honderd bewoners van de wijk ’t Zand waren dinsdagavond op een informatiebijeenkomst van de gemeente over de komst van een trilwand naast het spoor, waarvoor oude platanen moeten wijken.
Profielfoto van Jan Waalen
Geschreven door

Die trilwand moet er komen, omdat het kabinet meer goederentreinen door Den Bosch wil laten rijden. Goederentreinen veroorzaken overlast voor de omwonenden en een trilwand die twintig meter de grond in gaat, moet die overlast intomen.

Dichter bij het spoor
“Maar niet ten koste van onze bomen. Dat gaan wij gewoon niet pikken”, zegt Loes Wouters van de actiegroep Red de Platanen. De platanen van de Boschveldweg zijn al tachtig jaar oud. “Ze koelen de huizen en zuiveren de lucht. Ze zijn de longen van de wijk.”

Wouters vindt een strijdmakker in de gemeente Den Bosch. Ook die wil de platanen behouden. Sterker nog: ze wil helemaal geen extra goederentreinen door de stad hebben. En als dat zo nodig moet, dan mag er niet meer overlast komen. “Wij willen die wand dan wel, maar die moet dichter bij het spoor komen, zodat de platanen kunnen blijven staan”, zegt wethouder Ufuk Kâhya.

Te duur
Onderzoek heeft uitgewezen dat de wand wel kan worden opgeschoven, maar dan moeten er enkele gebouwen worden gesloopt en leidingen worden verlegd. Dat kost twee miljoen euro meer. Staatssecretaris Stientje van Veldhoven heeft daar geen zin in.

De gemeente Den Bosch blijft lobbyen in Den Haag. “Je moet voor de beste oplossing kiezen, niet voor de goedkoopste”, zegt Kâhya. En volgens Loes Wouters mag geld geen probleem zijn. “Onze platanen zijn onbetaalbaar.”

Ode aan de boom
De actiegroep gaat de komende weken elke zondag een ode brengen aan haar bomen. Ook dinsdagavond verzamelden zich tientallen bewoners bij een van de platanen.

Wanneer er meer duidelijkheid komt over het lot van de platanen is onduidelijk. De ombouw van het spoor van Den Bosch is een van de projecten die tijdelijk stil zijn gelegd vanwege de stikstofcrisis.

App ons!

Heb je een foutje gezien of een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.