Lawaai maken om gehoord te worden, medewerkers jeugdzorg Juzt gaan weer demonstreren

23 oktober 2019 om 14:30
nl
Medewerkers van Juzt blijven protesteren omdat zij zich zorgen maken over de toekomst van de jeugdzorginstelling. Vakbond FNV-woordvoerder Janny Koppens zal met 20 tot 30 medewerkers van Juzt woensdagavond demonstreren bij het gemeentehuis in Bergen op Zoom en daar hun onvrede uiten.
Profielfoto van Eva van der Weele
Geschreven door
Eva van der Weele

De medewerkers van Juzt zijn absoluut niet tevreden met de gang van zaken. Net als dinsdagavond bij het gemeentehuis in Breda gaan ze in Bergen op Zoom een lawaai-actie houden. “We willen net als dinsdagavond gehoord worden. We hebben drie eisen. We willen openheid in de ontwikkelingen, meer snelheid in de besluitvorming en er moet een echte toekomst zijn voor de zorginstellingen. Daar willen wij ook graag over meepraten.”

Geld
Tientallen actievoerders verzamelden zich dinsdagavond bij de ingang van het stadhuis in Breda. De gemeente heeft ook gereageerd op dit protest. “We hebben een stap gezet richting een oplossing. We hebben geld beschikbaar gesteld en we willen laten weten dat we ons best doen”, zegt wethouder Marianne de Bie. Het gaat om een lening van zeven miljoen voor de herstructurering van Juzt van de gemeente Breda en Oosterhout.

Woordvoerder Janny Koppens is absoluut niet tevreden met deze uitkomst. “De gemeente is al zeven maanden aan het kijken hoe het anders moet en dan komen ze met een lening. Hier zijn we niet blij mee. Het is niet duidelijk hoe de zorg geregeld wordt.” De FNV wil weten hoe het nu echt verder moet en zij vinden dat ze al te lang wachten.

Minister Hugo de Jonge van Volksgezondheid stelde eerder al drie miljoen beschikbaar om te voorkomen dat de hulp aan jeugd en vrouwen in West-Brabant gevaar zou lopen. Juzt kwam onder verscherpt toezicht te staan na problemen met bestuurswisselingen, reorganisaties en financiële tegenslagen.

Hardere acties
In totaal zijn zestien gemeenten aan het kijken hoe ze de problemen rondom Juzt kunnen oplossen. Vrijdag komt uit deze gesprekken een uitkomst. “Als we daar niet tevreden mee zijn, overwegen we hardere acties. We kunnen in de zorg niet al het werk neerleggen, maar de voordeur kan wel op slot.” Hiermee bedoelt Koppens dat Juzt mogelijk geen nieuwe cliënten meer aanneemt. Het is ook mogelijk dat Juzt taken neerlegt, zoals de administratie van de cliënten bijhouden.

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.