René mishandelde zijn vrouw: 'Ik heb in al die jaren een beest in mezelf gecreëerd' [PODCAST]

31 oktober 2019 om 14:44
nl
René (56) uit Eindhoven mishandelde jarenlang zijn vrouw en kinderen. Samen met Karin (46) uit Breda doet hij zijn verhaal in een nieuwe podcastserie van Omroep Brabant: 'Ik sla mijn vrouw', over huiselijk geweld. De twee hebben allebei hun eigen verleden, ze kennen elkaar niet. Ze praten openhartig over hun leven als dader en slachtoffer van extreem huiselijk geweld.
Profielfoto van Redactie
Geschreven door

In vier afleveringen van zo'n 20 minuten vertellen René en Karin hoe een relatie die liefdevol begon zo ontspoorde dat geweld een dagelijkse realiteit werd. Waarom begint iemand zijn vrouw te slaan, en waarom gaat het slachtoffer niet gewoon weg na die eerste klap?

Alle vier de afleveringen van 'Ik sla mijn vrouw' zijn nu te beluisteren.
Dat kan via Spotify, iTunes of je eigen favoriete podcast app:

Wachten op privacy instellingen...

110.00 slachtoffers
Huiselijk geweld is een groot probleem. De schattig is dat in de afgelopen vijf jaar 110.000 Brabanders er mee te maken hebben gehad.

Maar het is ook een probleem dat vaak verborgen blijft. Slachtoffers schamen zich, de omgeving kijkt de andere kant op en daders hoor je al helemaal niet. In 'Ik sla mijn vrouw' wordt huiselijk geweld bespreekbaar gemaakt door mensen die het zelf hebben meegemaakt.

'Een beetje fout'
Karin ontmoette haar ex toen ze op 28-jarige leeftijd in een schoenenwinkel in Breda werkte. Daar zag ze een klant die meteen haar aandacht trok. ''Breed, donker, goed gekleed en goed verzorgd. Al snel begonnen we te daten. Ik merkte toen al dat hij een beetje fout was, maar ik had toen nog geen idee hoe hij gestoord hij werkelijk is.''

Uiteindelijk werd Karin negen jaar lang mishandeld door haar ex. Het ging al snel mis, tijdens hun eerste vakantie naar zijn thuisland, Turkije, kwam het agressieve karakter van hem op beestachtige wijze naar voren. Ze werd geslagen en met al haar spullen de hotelkamer uit gesmeten. Andere hotelgasten hoorden het: "Mensen keken wel, maar ja, dan gaan de deuren ook weer heel snel dicht", vertelt ze.

Seksbom
Naast Karin vertelt ook René zijn verhaal, die jarenlang zijn vrouw mishandelde. Hij ontmoette haar op een camping in Chaam. ''Een blond ding, met goede vormingen grote borsten. Dat was gewoon seksbom waar veel mannen achteraan liepen, maar ik kon haar krijgen.'' In het begin was de relatie nog goed, maar dat ging op den duur achteruit. Dat begon volgens René na een tijd van spanningen en veel ruzies en geschreeuw.

Hij kreeg samen met zijn ex-vrouw een gehandicapt kind en zijn bedrijf ging failliet. De spanningen in de relatie liepen daardoor hoog op. ''Op bijstandsniveau is er weinig te besteden, en zij gaf geld liever uit aan kleding.'' René vertelt hoe ruzies langzaamaan steeds heftiger werden en uiteindelijk eindigden in fysiek geweld. ''Dat begint eerst met wegduwen. De volgende ruzie werd dat dan een harde duw en uiteindelijk werden het harde klappen.''

Aflevering 1 van 'Ik sla mijn vrouw' kun je ook beluisteren door hieronder te klikken (de andere afleveringen vind je hier):

Wachten op privacy instellingen...

Wat is een podcast?
Een podcast is een reeks audio-uitzendingen die je kunt beluisteren wanneer je maar wilt. Dat kan via verschillende apps voor de smartphone, zodat nieuwe afleveringen automatisch gedownload worden en je een melding krijgt. Maar de uitzendingen zijn ook gewoon online te beluisteren. Lees hier meer over het fenomeen podcast.

De podcast 'Ik sla mijn vrouw' is gemaakt door Tobias van der Valk en Wim Heesterbeek, met medewerking van Sterk Huis.

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.