Bommen op Klundert, ook gevluchte bejaarden dood

3 november 2019 om 08:00
nl
3 november 1944. Geallieerde vliegtuigen voeren luchtaanvallen uit op Klundert met vreselijke gevolgen. En de Amerikanen, Britten en Polen krijgen versterken hun posities aan de noordoever van de Mark.Dit speelt tijdens de bevrijding. Iedere dag lees je alle gebeurtenissen van die dag in 1944.
Geschreven door

Als de Amerikanen de Mark zijn overgestoken beginnen geallieerde bruggenbouwers in het donker al met hun werk: er moet onmiddellijk bruggen over de Mark komen, de tanks, jeeps en trucks moeten door. Maar Duitse beschietingen maken het werk lastig en gaat er van alles stuk. Er sneuvelen Britse en Amerikaanse mannen van de genie.

De Duitsers mikken wel erg goed merken de Amerikanen. Wat blijkt, Duitse militairen hebben zich dichtbij de Amerikaanse oversteekplaats verstopt. Ze geven via hun radio steeds posities door aan de eigen kanonnen die zo beter kunnen mikken. De spionerende Duitsers worden opgespoord en gevangengenomen.

Als eerste komt er een noodbrug over de Mark te liggen die tot 9000 kilo aan kan. De lichte voertuigen kunnen oversteken. Verderop in de oude weg Oudenbosch-Standdaarbuiten komt een zwaardere Baileybrug met 40 ton capaciteit.

Verdwenen Amerikanen
Als de Amerikanen de noordoever aan het bevrijden zijn tot aan Noordhoek, komen ze ineens overal kameraden tegen die uit hun holen kruipen.

Sinds de ochtend van 31 oktober hadden ze zich verscholen in hun loopgraven. Hun rantsoenen waren op en daarom hielden ze zich in leven met suikerbieten. Door zich compleet te verstoppen waren ze niet ontdekt en hadden ze geen enkel slachtoffer te betreuren. En dat terwijl ze dagenlang onder Duits én eigen geallieerd granaatvuur hadden gelegen.

Britten en Polen
Bij Stampersgat schiet het nog niet op met een Britse noodbrug. Het maakt de situatie extra lastig dat de Duitsers een gemaal hebben opgeblazen waardoor delen van de polders zijn overstroomd. De Britten gebruiken daarom de Amerikaanse bruggen.

De Polen proberen al dagen tevergeefs de Mark over te steken en hebben forse verliezen geleden. Na de strijd bij Nieuwe Veer hebben ze een betere oversteekplaats gevonden. Die ligt aan het Markkanaal bij Terheijden.

De Podhalanski Rifles steken hier met boten over en landen bij Ter Aalst. En de opmars gaar door naar Den Hout en Terheijden en Wagenberg. Onderweg soms gevechten en soms met luchtsteun. Net als vlammenwerpers die de vijand wegjagen of verbranden.

Intussen legt de genie een Baileybrug over de Mark die vandaag ook in gebruik kan worden genomen. Nu kunnen ook de tanks doorgaan met de opmars.

Net als eigenlijk overal sneuvelen in de strijd Polen, Duitsers en burgers.

Bij Welberg rukken de Shermantanks op van het South Alberta-regiment. Ook M-10-tankjagers vechten mee. Kampfgruppe Chill vuurt kanonnen af. Ook negen kanonneerboten van de Kriegsmarine schieten te hulp. Vanaf de wateren rond Steenbergen bestoken de Duitse marine-eenheden de geallieerden. Canadese verkenners gaan onderweg naar Nieuw-Vossemeer.

Luchtsteun gaat een grotere rol spelen. De meest gruwelijke dagen komen eraan voor de bevolking in de Westhoek, zoals dit gebied ook wel wordt genoemd.

De geallieerden bombarderen vandaag in vier aanvalsgolven Duitse doelwitten in Klundert.

Overal voltreffers. Tientallen doden vallen er onder de inwoners. Onder hen ook 12 bejaarden. Die waren eerder uit Middelburg geëvacueerd en kregen onderdak in Klundert. Maar een dag eerder zette de Duitse bezetter hen uit hun opvanghuis . De ouderen belandden in een woning waar een vliegtuigbom op viel.

De ontreddering is enorm. Terwijl Duitsers het stadje plunderen en wegtrekken richting de Moerdijkbrug, proberen Rode Kruismedewerkers het puin weg te halen en gewonde mensen te redden. Operaties en amputaties worden uitgevoerd.

Er breken overal branden uit. Blussen kan niet. De brandweerkazerne is ook verwoest.

De kranten van 1944
Jan de Wit uit Rosmalen verzamelt kranten uit de oorlog en wij mochten in zijn archief kijken. Wil je de krant van deze dag in 1944 ook nalezen, klik dan hier.

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.