Sensatie op EK darts: Michael van Gerwen onderuit in de eerste ronde

25 oktober 2019 om 08:48
Michael van Gerwen speelde goed, maar verloor toch. (Foto: PDC Europe/Kais Bodensieck)
Michael van Gerwen speelde goed, maar verloor toch. (Foto: PDC Europe/Kais Bodensieck)
Voor Michael van Gerwen zit het EK darts in het Duitse Göttingen er al na één ronde op. De Vlijmense wereldkampioen ging donderdagavond onderuit tegen de Engelsman Ross Smith. Het duel eindigde in 5-6.
Profielfoto van Peter de Bekker
Geschreven door

Van Gerwen was de afgelopen weken fantastisch op dreef. Hij schreef zowel het World Grand Prix-toernooi als de Champions League - de enige titel die nog ontbrak op zijn erelijst - op zijn naam. Op basis daarvan zagen veel mensen hem ook als grote favoriet voor het winnen van dit EK. Hij won het Europees kampioenschap de afgelopen vijf jaar al vier keer.

Wachten op privacy instellingen...

'Deze avond viel alles goed'
Van Gerwen begon ook prima aan de wedstrijd tegen Smith. Na zes legs haalde hij een gemiddelde van meer dan 110 met drie darts, maar Smith haalde dat niveau ook. 'MVG' brak Smith - die het duel was begonnen - in de vijfde leg maar werd een leg later door de Engelsman, met een fraaie 80-finish, teruggebroken. Vervolgens ging het duel gelijk op tot het einde. Van Gerwen kwam in de laatste leg uit op een haalbare finish van 88, maar Smith troefde hem af met een fraaie 114-uitgooi.

Wachten op privacy instellingen...

"Deze avond viel alles goed", reageerde Smith na afloop. "Ik heb me twee weken voorbereid op deze wedstrijd. Ik heb me proberen te focussen op het dartbord in plaats van op Michael. Als je tegen hem speelt, verlies je normaal gesproken. Hij is de beste speler van de wereld. Als je begint te denken dat je hem kan verslaan, gebeurt het niet. Je moet je focussen op het dartbord en dat deed ik deze avond."

Niet de enige grote naam
Van Gerwen was niet de enige grote naam die donderdagavond sneuvelde. Ook titelverdediger James Wade vloog uit het toernooi. Hij ging met liefst 6-0 onderuit tegen Jonny Clayton. Meervoudig Lakesidewinnaar Glen Durrant moest zijn meerdere erkennen in Ricky Evans: 5-6.

Wachten op privacy instellingen...