Video

Kinderen van Poolse bevrijders vertellen: Visa voor Polen haalde je in een Breda's café

29 oktober 2019 om 12:46
nl
Veel mensen gingen er in de jaren vijftig en zestig niet naar Polen op vakantie. Maar vanuit Breda kwam vanaf 1958 een stroom op gang. Allemaal soldaten van de Eerste Poolse Pantserdivisie die aan hun Bredase bruid het land wilden laten zien waar ze vandaan kwamen.
Profielfoto van Peter Pim Windhorst
Geschreven door
Peter Pim Windhorst

De Eerste Poolse Pantserdivisie had in 1945 door willen stoten naar Polen om dat land te bevrijden. Maar ze kwamen niet verder dan Duitsland; de Geallieerden hadden afgesproken dat Polen bij het Oostblok hoorde.

 

Luister naar hun verhalen!

Stas Szamrowicz, Frans Ruczynski en Willem Krzeszewski zijn Bredanaars met zo'n Poolse vader. Na 1958 reisden ze regelmatig naar Polen. "Voor die tijd was onduidelijk of je nog terug zou komen," zegt Krzeszewski. Na '58 hield de Poolse consul regelmatig kantoor in een Bredaas café om visa uit te delen.

In deel 1 en deel 2 van deze serie vertelde het drietal over de oorlogsbelevenissen van hun vaders, over hun moeders die verliefd werden op een Poolse soldaat en over de Poolse volksdansclub en de Poolse mis.

Na 1958 gingen ze vaak naar Polen. Hun vaders hadden hun geboorteland jaren niet meer gezien. "Grijs en grauw," beschrijft Stas Szamrowicz het polen van die tijd. Willem Krzeszewski herinnert zich de badkuip vol met cantharellen en het toilet buiten in de tuin.

Alle drie zijn ze blij dat het verhaal van de Eerste Poolse Pantserdivisie inmiddels bekend is bij veel mensen. Wat hen betreft krijgen de Polen nu de plek in de geschiedschrijving die hen toekomt.

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.