Video

Saskia en Rachel runnen eigen dierenambulance en zijn in de race voor titel Brabander van het Jaar

14 november 2019 om 08:04
nl
Zieke en gewonde dieren moesten vaak lang op hulp wachten in de regio Cuijk. Daarom kochten Saskia Mundi en Rachel Zandvliet zelf een dierenambulance. Daarmee staan ze zeven dagen per week voor de dieren klaar. En dat levert hen een nominatie voor de Brabander van het Jaar op.
Profielfoto van Imke van de Laar
Geschreven door

Er klinkt een luid alarm. Saskia en Rachel veren op. Het is de telefoon van hun dierenambulance. "Goedemiddag, met dierenambulance Land van Cuijk." Er blijkt een duif tegen een raam te zijn gevlogen. Het beestje is bewusteloos. Of de dames van de dierenambulance even willen komen kijken hoe het met het diertje gaat.

We willen graag helpen
Saskia en Rachel waren allebei eerder vrijwilliger geweest op een dierenambulance. Maar ze merkten dat zieken en gewonde dieren in de buurt van Cuijk vaak lang op hulp moesten wachten. Rachel: "Dat konden we niet aanzien. Dus toen vroegen we ons af wat we zelf konden betekenen." Saskia: "We zijn gek op alle dieren en die willen we graag helpen."

Daarom kochten ze hun eigen dierenambulance. Daarmee staan ze altijd voor de dieren klaar. Rachel legt uit: "We zijn altijd bereikbaar. Dag en nacht, bij mooi weer of slecht weer. We passen er ons hele leven op aan."

Bekijk hier hoe Saskia en Rachel op pad gaan met hun eigen dierenambulance:

Het runnen van de dierenambulance is een hele onderneming, want Rachel en Saskia hebben allebei ook nog een baan en een gezin. En ze krijgen nog geen subsidie. Saskia: "Gelukkig krijgen we hulp van dierenartsenpraktijk De Peelhorst. Die helpt ons vaak gratis als we langskomen met dieren die in nood zijn."

Kers op de taart
De felgele ambulance van Saskia en Rachel zet koers naar het vogelasiel in Bergen. Hier gaan ze een blauwe reiger ophalen. Het beestje is gevonden in een woonwijk en was de weg kwijt. Nu hij in het asiel tot rust is gekomen, gaan Saskia en Rachel hem uitzetten in de natuur.

Even kijkt het beestje verbaasd om zich heen als hij wordt vrijgelaten. Dan schudt hij zijn vleugels uit en vliegt hij weg. Saskia en Rachel kijken tevreden toe. Rachel: "Dit is een van de mooiste momenten in ons werk. Dieren gezond en wel weer de natuur in zetten." Saskia: "Ja, dit is wel de kers op de taart."

Andere genomineerden
Wil je ook de andere genomineerden leren kennen? Hou onze website in de gaten of kijk op tv naar Brabant Nieuws. Daarin wordt van 11 tot en met 22 november iedere werkdag een genomineerde voorgesteld. Ook zal op die dagen een van de genomineerden te horen zijn in het radioprogramma Afslag Zuid.

Stemmen
Heb je een favoriet? Stemmen kan op www.omroepbrabant.nl/brabandervanhetjaar. De stembus is geopend van vrijdag 22 november 18.00 uur tot en met vrijdag 6 december 18.00 uur. Je vindt daar dan ook een overzicht van alle kandidaten.

Op eerste kerstdag zie je in een speciaal tv-programma op Omroep Brabant wie de Brabander van het Jaar is geworden.

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.