Meanderende Maas gaat campingeigenaar Ed en anderen beschermen tegen overstromingen - Omroep Brabant
Video

Meanderende Maas gaat campingeigenaar Ed en anderen beschermen tegen overstromingen

29 oktober 2019 om 07:00
nl
De dijken langs de Maas tussen Ravenstein en Lith gaan flink op de schop. De rivier krijgt meer ruimte en de dijken worden hoger, om zo toekomstbestendig te zijn. In 2027 moet het klaar zijn. De kosten: 235 miljoen.
Profielfoto van Jan Peels
Geschreven door

"Ik zie alleen maar positieve dingen", zegt Ed Steiger, die een mini-camping heeft. Als de werkzaamheden klaar zijn, wordt zijn camping bij hoogwater omgeven door de rivier. De Meanderende Maas moet het poldergebied van Oss en Den Bosch veiliger maken als er in de toekomst méér hoogwaterperiodes voorkomen. De rivier krijgt meer ruimte, dijken worden hoger en breder. Dat gebeurt met zand en klei die uit de uiterwaarden gehaald worden. Hier worden lagere gebieden die geschikt zijn voor natuurontwikkeling en recreatie.

Bescherming tegen overstromingen
Met de versterking van de vijfentwintig kilometer lange dijk tussen Ravenstein en Lith, in combinatie met verruiming van de Maas, worden in de toekomst zo’n 270.000 mensen beschermd tegen overstromingen. Het gebied krijgt tussen 2023 en 2027 te maken met duizenden vrachtwagens die met zand en klei rond gaan rijden. Volgens Lambert Verheijen, dijkgraaf van waterschap Aa en Maas, gebeurt dat zoveel mogelijk op een duurzame manier met allerlei elektrische machines.

Zelf oplossingen bedenken
De inwoners van het gebied mogen meepraten over de manier waarop de dijken versterkt worden. "Een bochtje hier, een dijkje daar, de inwoners komen met leuke ideeën waar de plannenmakers achter hun bureau niet zo snel aan denken", zegt Ed Steiger. Dat heeft, volgens dijkgraaf Verheijen, bovendien geleid tot een plan waarin zoveel mogelijk rekening gehouden is met de op- en aanmerkingen van omwonenden.

Wachten op privacy instellingen...

App ons!

Heb je een foutje gezien of een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.