Video

Marek liep vijf marathons voor het goede doel en is in de race voor titel Brabander van het Jaar

13 november 2019 om 08:00
nl
Marek Vis uit Terheijden wilde geld ophalen tegen plastic vervuiling in de oceaan. De manier waarop was bijzonder. Hij rende maar liefst vijf marathons in anderhalve dag. Daarom maakt hij kans op de titel Brabander van het Jaar.
Profielfoto van Imke van de Laar
Geschreven door

Marek rende de longen uit zijn lijf. Ruim 200 kilometer. Al rennend legt hij uit: "Ik wilde graag geld ophalen voor een goede doel, om de plastic vervuiling in de oceanen tegen te gaan."

Marek besloot rondjes te gaan rennen om de Kleine Schans in Terheijden. Per rondje kreeg hij geld van sponsoren. "Vijf euro per gelopen rondje. Het inzamelen ging zo goed, dat ik er bij 220 rondjes maar een stop op heb gezet", zegt hij lachend.

In september was het zo ver. Het eerste stuk rende Marek met zijn vrouw en twee kinderen. Daarna moest hij het alleen doen. Marek: "We hadden een grote poster gemaakt. Na elk rondje werd daar een vinkje op gezet."

Bekijk hier hoe de monstertocht van Marek verliep:

Dag en nacht rennen
Om die 220 rondjes aan een stuk te rennen, moest hij dag en nacht doorgaan. "Tja, als je stil zit dan kom je er niet. In de nacht heb ik af en toe wel een rondje gewandeld omdat ik ging zwalken van de slaap. Daarna ging het dan vaak weer beter." Na 28 uur rennen zat de monstertocht erop. "Heel gek, die laatste paar rondjes zat ik zo vol euforie dat ik die met gemak liep."

In totaal heeft Marek zo’n 2500 euro opgehaald voor het project Free The Sea van het Wereld Natuur Fonds. En daar is hij trots op. "Ja, het is een heel mooi bedrag. En ik hoop dat ik mensen hiermee ook bewust heb gemaakt van het probleem van plastic vervuiling."

Andere genomineerden
Wil je ook de andere genomineerden leren kennen? Hou onze website in de gaten of kijk op tv naar Brabant Nieuws. Daarin wordt van 11 tot en met 22 november iedere werkdag een genomineerde voorgesteld. Ook zal op die dagen een van de genomineerden te horen zijn in het radioprogramma Afslag Zuid.

Stemmen
Heb je een favoriet? Stemmen kan op www.omroepbrabant.nl/brabandervanhetjaar. De stembus is geopend van vrijdag 22 november 18.00 uur tot en met vrijdag 6 december 18.00 uur. Je vindt daar dan ook een overzicht van alle kandidaten.

Op eerste kerstdag zie je in een speciaal programma op Omroep Brabant TV wie de Brabander van het Jaar is geworden.

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.