Video

Sporen van twaalf boerderijen gevonden in Helmond: 'De stad is Romeinser dan gedacht'

30 oktober 2019 om 19:00
nl
Dolenthousiast springt de Helmondse stadsarcheoloog Theo de Jong tussen donkere vlekken en kuilen door bij een zandafgraving in de Helmondse wijk Brandevoort. "We wisten wel dat er wat uit de Romeinse tijd zou liggen, we hadden eerder al wat spullen gevonden. Maar dat er een hele nederzetting zou liggen, hadden we niet verwacht." De archeologen toonden woensdagmiddag de overblijfselen van twaalf boerderijen uit de Romeinse tijd voor het eerst aan het publiek.
Profielfoto van Alice van der Plas
Geschreven door

De boerderijen werden 2000 jaar geleden gebouwd van hout en stro. En na gebruik werden ze vaak weer afgebroken. Dus bij de Helmondse afgraving kun je alleen nog maar zwarte vlekken in het zand zien. Maar de contouren van de boerderijen, de stallen en de waterput zijn wel erg duidelijk.

Schoenzool
Bij de wijk Brandevoort wordt een natuurgebied aangelegd met zogeheten wadi's, plekken waar overtollig regenwater in de bodem kan weglopen. Voordat het graven begint, gaan de archeologen nog speuren in de grond naar Romeinse overblijfselen.

Niet alleen zijn er sporen gevonden van twaalf boerderijen, ook zijn er wat spulletjes gevonden. Een Romeinse schoenzool wordt nu zorgvuldig in een bakje water bewaard. "Hij is bespijkerd, dat betekent vaak dat hij door militairen is gedragen", zegt archeoloog Martijn Bink.

'Alle inwoners moeten dit weten'
De bewoners waren hoogstwaarschijnlijk mensen die al voor de Romeinse tijd bij Helmond woonden. "Maar het zou kunnen dat ze in dienst waren van het Romeinse leger", zegt Bink. "Dan kwam je na twintig jaar dienst weer eens thuis."

Volgens stadsarcheoloog Theo de Jong betekent de vondst dat Helmond Romeinser is dan tot nu toe werd gedacht. "En alle inwoners van Helmond moeten dit ook weten, vind ik."

'Prachtige opgraving'
Archeoloog Martijn Bink is in zijn nopjes met de vondst. "Het is echt een prachtige opgraving. Je krijgt een beeld van hoe het hele landschap in de Romeinse tijd eruit heeft gezien."

Maar de sporen zullen uiteindelijk helemaal vernietigd worden door de aanleg van de wadi's. "Natuurlijk is dat wel een beetje jammer", zegt stadsarcheoloog Theo de Jong. "Maar anders hadden we een heleboel nooit geweten. We hebben er heel veel informatie uit kunnen halen."

'We zijn Romeins'
Dus de Helmonder mag gerust gaan opscheppen over de vondst. "We zijn Romeins, we hebben een oude achtergrond. Of er katten werden gemept, weet ik niet helemaal zeker", lacht De Jong.

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.

Download de app en draag het gevoel van hier altijd bij je!