Video

Meester Bart uit Breda loopt protestmars op stakingsdag

6 november 2019 om 11:07
nl
Gingen ze nu wel, of gingen ze nu niet? Het was even onzeker. Maar meester Bart Audenaerd uit Breda was er woensdagochtend klaar voor. Hij liep samen met collega’s een protestmars tijdens de lerarenstaking.
Profielfoto van Maaike Cnossen
Geschreven door
Maaike Cnossen

Het merendeel van de scholen is woensdag dicht in ons land. De leraren leggen het werk neer. Ze willen structureel meer geld voor het onderwijs. “Of het zin heeft? Als we denken dat het geen zin zou hebben, zouden we het natuurlijk niet doen”, zegt meester Bart.

Het is niet de eerste keer dat de leraren staken. Er leek afgelopen vrijdag ook een akkoord te zijn tussen de vakbonden en minister van Onderwijs Arie Slob. Er komt 460 miljoen euro bij. De staking, en daarmee dus ook de protestmars van Bart en zijn collega’s, leek van de baan. Maar toch niet.

'Structureel meer geld'
“In eerste instantie denk je: top, hartstikke goed. Maar toen werd duidelijk dat het niet een structureel bedrag was, maar eenmalig. Dat is andere koek”, legt de Bredase meester uit. “Met die 460 miljoen kun je geen extra, bijvoorbeeld onderwijsondersteunend, personeel aantrekken. Daar zijn structurele bedragen voor nodig.”

De Tweede Kamer bespreekt woensdag en donderdag de onderwijsbegroting. “We hopen toch iets te kunnen bereiken.” Meester Bart bedacht daarom om een protestmars te gaan lopen.

De tocht van de Bredase leerkrachten begon om tien uur. Ze verzamelden op het Kasteelplein en liepen vervolgens naar het stadskantoor. Er deden honderden mensen mee. "Het is als een olievlek over Breda gegaan. En ook daarbuiten", zegt hij. Het begon met wat appjes onder collega's en zo ging het balletje rollen.

Gepensioneerden voor de klas
Niet alle scholen houden woensdag de deuren gesloten voor hun leerlingen. Op Basisschool de Vest in Hoogeloon geven gepensioneerden les, zodat hun 'nieuwe collega's' mee kunnen doen aan de acties. "Ik vind het erg leuk om te doen. En sta ook helemaal achter de eisen van de leerkrachten", zegt een van hen, Ria Roes. "Kinderen zijn nu misschien iets mondiger, maar ze willen nog steeds aandacht en gezien worden."

"Als je iets 44 jaar gedaan hebt, verleer je dat niet zomaar", zegt ze. Toch hoeven ze niet te rekenen op haar terugkomst bij de school. "Ik kom echt niet terug. Dat is nu klaar, een afgesloten hoofdstuk. Ik heb nu andere dingen die ik ook hartstikke leuk vind."

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.