Papegaaien gestolen tijdens vakantie: buurman die oppaste toch vrijgesproken van diefstal

DEN BOSCH - Het gerechtshof in Den Bosch heeft vrijdag een 58-jarige man vrijgesproken van diefstal, valse aangifte en heling van exotische vogels in Oss. Hij paste op de papegaaien tijdens de vakantie van hun eigenaar. Eerder kreeg de man nog 150 uur taakstraf opgelegd door de rechtbank en moest hij een schadevergoeding van 15.000 euro betalen.

In februari 2018 ging de eigenaar van de vogels, Gerard Bekkers uit Oss, met vakantie. Hij vroeg toen aan een buurman om op zijn dieren te passen. Later bleek dat er was ingebroken in de volière en in het huis. De buurman deed namens Gerard aangifte van diefstal.

Hij miste 47 exotische vogels en de bijbehorende papieren. Eind maart werd na een tip een deel van de vogels teruggevonden bij een handelaar in papegaaien.

'Herkend' door papegaaienhandelaar
De papegaaienhandelaar verklaarde dat de vogels hem waren aangeboden door een man van 40 tot 45 jaar met een breed postuur. De handelaar herkende de oppassende buurman ook op een foto die de politie hem had laten zien. Volgens hem ging het hier om de persoon die hem de vogels heeft verkocht.

Op basis van die herkenning werd de man die op de vogels had gepast door de rechtbank in Den Bosch veroordeeld tot 150 uur taakstraf en het betalen van een schadevergoeding van 15.000 euro, voor onder meer diefstal en het doen van een valse aangifte.

Twijfel over verklaringen
Het hof zet nu vraagtekens bij de verklaringen van de handelaar. Zo heeft hij wisselend verklaard over hoe vaak de man vogels heeft aangeboden. Verder past de man niet goed bij het opgegeven signalement. Dit komt vooral omdat de handelaar de leeftijd niet goed heeft ingeschat en ook niets heeft gezegd over het kale hoofd van de man. Dat had voor de hand gelegen.

Uiteindelijk zei de handelaar dat hij de verdachte nooit eerder had gezien. Maar de verdachte kon aantonen dat hij juist wel al eens eerder bij de handelaar was geweest.

Vrijspraak
Die twijfel leidt tot vrijspraak van de verdachte van betrokkenheid bij de diefstal en de heling van de vogels. De man wordt ook vrijgesproken van het doen van valse aangifte. Ook de schadevergoeding hoeft hij niet meer te betalen.

Meer over dit onderwerp:
PAPEGAAIEN RECHTSZAKEN OSS DIEFSTALLEN