Overlastgevende bevers worden in Boxmeer eindelijk verjaagd, of toch niet?!

11 november 2019 om 21:30
nl
Het is een dag waar Kees Swaanen lang naar uit heeft gekeken. De directeur van Sint Anna in Boxmeer mocht maandag eindelijk de allesverwoestende bevers bij zijn woonzorgcentrum laten verjagen. De werkzaamheden begonnen 's ochtends ook voortvarend. Maar na een paar uur lag het verjagen van de bevers alweer stil, omdat de ecoloog plots weg moest. Dit tot grote teleurstelling van Kees.
Profielfoto van Noël van Hooft
Geschreven door

Een jaar geleden begon de ellende voor hem. ‘"Toen ontdekten we de eerste verzakkingen bij de brug en dat is de enige toegangsweg tot het zorgcentrum", vertelt Kees Swaanen. "Je mag een bever niet zomaar wegjagen. Daar moet je een ontheffing van de provincie voor hebben."

Dat leverde voor hem nogal wat frustratie op. Maar na maanden wachten konden maandag de werkzaamheden dus beginnen. En dat is ook hard nodig vertelt natuurkenner Peter Philipsen. ‘’De gangen die de bever maakt, zijn zo groot dat er een mens doorheen kan kruipen. De gangen kunnen wel 35 meter lang worden. Met zijn poten, die zo groot zijn als mensenhanden, verwoest hij de brug hier.’’

Geen nieuw koppeltje
Daarom is Swaanen ook blij dat de bever nu verjaagd kan worden. "We proberen de bever zoveel mogelijk te ontzien. We denken dat hij gaat vluchten. Maar we proberen vooral te voorkomen dat er in het voorjaar weer een nieuw koppeltje komt." Daarom wordt onder water betongaas geplaatst in de hoop dat hierdoor geen nieuwe bevers komen.

Om acht uur maandagochtend begon het grondverzetbedrijf onder het toeziend oog van een ecoloog. ‘’De ecoloog moet erbij zijn volgens de vergunning’’, weet Swaanen. De frustratie was dan ook groot toen die deskundige rond de middag weg moest. Hierdoor kwam het verjagen van de bevers na een paar uur al stil te liggen. Swaanen: "Ik hoop dat het hierna wat vlotter gaat. Het heeft al lang genoeg geduurd." Dinsdag gaan de werkzaamheden verder.

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.

Deel dit artikel
Download de app en draag het gevoel van hier altijd bij je!