Voor- en tegenstanders van zwarte piet mogen demonstreren bij intocht in Eindhoven

12 november 2019 om 21:49
nl
Burgemeester John Jorritsma van Eindhoven heeft vijf demonstraties van voor- en tegenstanders van zwarte piet goedgekeurd. Wel zijn er voorwaarden aan alle demonstraties verbonden.
Profielfoto van Rebecca Seunis
Geschreven door
Rebecca Seunis

Het gaat om demonstraties van:

  • Pegida: woensdag en zaterdag (de dag van de intocht)
  • 'Eindhoven Handhaaft Zwarte Piet': vrijdag
  • 'Sinterklaasfeest Als Traditie': zaterdag
  • 'Kick Out Zwarte Piet' samen met 'Eindhoven Kan Het': zaterdag

Strikte voorwaarden
Alle groepen moeten volgens de burgemeester aan strikte voorwaarden voldoen. Zo staan alle actiegroepen uit elkaar en moeten ze zich aan die locatie houden. De burgemeester heeft alle aangevraagde demonstraties goedgekeurd omdat hij zich 'realiseert dat niet iedereen tevreden is met hoe de intocht er dit jaar uit gaat zien'.

"In ons land mogen verschillende meningen bestaan. Vrijheid van meningsuiting en het recht op demonstratie zijn niet voor niets verankerd in onze grondwet."

Waar en wanneer
De demonstratie van 'Sinterklaasfeest Als Traditie' vindt plaats op 16 november van half twaalf tot één uur op het grasveldje van de Docter Cuyperslaan en de Winston Churchillaan. Er worden zo’n 40 mensen verwacht.

'Kick Out Zwarte Piet' mag op 16 november demonstreren tussen half elf en vijf uur. Ze mogen staan op de kruising van de Kanaaldijk-Noord en de Tongelresestraat. Er worden zo’n 25 tot 30 mensen verwacht.

Pegida mag diezelfde dag demonstreren tussen elf uur en zes uur. Zij mogen alleen op het Havenhoofd staan en zich niet verplaatsen. Pegida verwacht zo’n tweehonderd demonstranten.

Voor alle groepen geldt dat ze ze zich niet mogen verplaatsen en geen mensen of verkeer mogen hinderen. Er mogen geen dikke stokken gebruikt worden bij de spandoeken en ze moeten zich aan verschillende regels houden rondom geluidsoverlast en veiligheid.

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.