'Hier blèft ie zwarte piet', honderd demonstranten willen geen roetveegpiet in Den Bosch

13 november 2019 om 18:45
nl
Zo'n 100 mensen demonstreerden woensdagavond op de Markt in Den Bosch voor het behoud van zwarte piet. Pro Zwarte Piet Den Bosch vindt dat de traditie moet blijven zoals deze was en wil absoluut geen roetveegpieten.
Profielfoto van Christel van der Meer
Geschreven door
Christel van der Meer

De demonstranten zingen sinterklaasliedjes om hun boodschap kracht bij te zetten. Ook hangen er een paar spandoeken. Daarnaast lopen er, uiteraard, zwarte pieten rond. De een is wel wat zwarter dan de ander. Eén mevrouw kwam als roetveegpiet. "Dat was niet de bedoeling", vertelt ze. "Maar de schmink was op! Toch wil ik laten zien dat ik het er niet mee eens ben. Zwarte Piet moet gewoon zwart blijven. Die witte pieten worden ons gewoon opgedrongen."

De leeftijd van de aanwezige demonstranten varieert: "Van jong tot oud staan ze hier op de Markt", ziet verslaggever Dirk Verhoeven. Volgens hem hebben een aantal ouders ook hun kinderen meegenomen naar de demonstratie.

Niet tijdens intocht
Sinterklaas en zijn pieten zijn nog niet in het land, maar nu al wordt er gedemonstreerd. De actiegroep voert bewust een paar dagen voor de intocht actie, omdat ze dit niet tijdens de intocht wil doen. Zaterdag zet de sint voet aan wal in Nederland en zondag is de intocht in Den Bosch.

Wachten op privacy instellingen...

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.