Student onthult werkwijze van Marktplaats-oplichter: 'Ik kreeg hele lijsten met bankgegevens'

15 november 2019 om 07:20
nl
De 25-jarige Ibra legt de geraffineerde werkwijze van oplichters op Marktplaats bloot. Toen hij benaderd werd door een phisher klikte hij hem niet weg, maar hield hij hem aan het lijntje om te ontdekken hoe zo iemand te werkt gaat. Uit nieuwsgierigheid en om anderen te waarschuwen. Van wat hij ontdekte schrok hij enorm: "Ik zat vol adrenaline. Dit is zo groot, de meeste mensen zouden hier gemakkelijk intrappen."
Profielfoto van Wim Heesterbeek
Geschreven door

Phishing is het online hengelen naar bankgegevens van argeloze mensen, om vervolgens hun rekening leeg te trekken. Het is een enorm groot probleem. Harde cijfers over slachtoffers zijn lastig te vinden, maar in 2018 kostte het de Nederlandse banken nog 4 miljoen euro en bijna iedereen heeft wel eens zo'n malafide linkje in zijn mailbox ontvangen. Maar hoe gaat het precies in zijn werk?

Tien slachtoffers per kwartier
Op zondagmiddag 3 november krijgt de Tilburgse student van Armeense afkomst een bericht via Marktplaats. Iemand wil de kleding die hij aanbiedt kopen. Om er voor te zorgen dat dit veilig kan, hoeft Ibra alleen maar even op een linkje klikken om zijn bankgegevens te verifiëren. "Want ik heb slechte ervaringen met oplichters", zo schrijft de oplichter. Ibra doorziet de truc meteen en besluit niet op de neplink te klikken, maar de phisher wel aan de praat te houden.

Dat phishing een serieuze bezigheid is ontdekt hij al snel. Als hij aangeeft de oplichter door te hebben, probeert hij zijn vertrouwen te winnen en zegt hij graag met hem 'mee te werken'. Dat kan, en hij krijgt talloze screenshots en filmpjes als instructie. Ibra ziet de rekeningnummers en wachtwoorden van slachtoffers binnenstromen op zijn scherm: "Wel tien per kwartier". Ook krijgt hij keurig geformuleerde teksten, bedoeld om mensen in de val te lokken: "Hij deed echt zijn best om netjes te typen."

Politie en bank ingeschakeld
Omdat Ibra nog steeds twijfels heeft of het echt zo simpel is, besluit hij bij wijze van proef in te loggen op een van de rekeningen uit de lijst die de phisher hem stuurde. In no time heeft hij toegang tot tienduizenden euro's op de betaalrekening van een vrouw uit Den Haag. Hierop belt hij direct de bank om de rekening te laten blokkeren en schakelt hij de politie in.

Ibra doet zijn verhaal aan Omroep Brabant om anderen te waarschuwen voor hoe geraffineerd online oplichting er uit kan zien: "De dag nadat dit bij mij was gebeurd kreeg ik een appje van een familielid dat hetzelfde was overkomen. Zelfde verhaal, maar een net iets andere link, waarschijnlijk zat er weer een andere groep achter. Dit is echt heel groot."

Ibra is niet de echte naam van de Tilburgse student. Zijn naam is wel bekend bij de redactie.

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.