Kick Out Zwarte Piet gaat niet meer demonstreren tijdens intocht in Eindhoven

15 november 2019 om 21:37
nl
Actiegroep Kick Out Zwarte Piet (KOZP) gaat zaterdag niet protesteren tijdens de sinterklaasintocht in Eindhoven. Dat maakten de activisten vrijdagavond bekend. KOZP vindt het niet meer nodig om in de lichtstad te demonstreren omdat Eindhoven volgend jaar geen zwarte pieten, maar enkel nog roetveegpieten zal hebben. Wel demonstreert de groep op 30 november in Eindhoven.
Profielfoto van Thomas de Waard
Geschreven door
Thomas de Waard

Eindhoven Kan Het, dat aan de zijde van KOZP zou gaan demonstreren, laat weten dat het besluit om niet naar de intocht te gaan niets te maken heeft met dreigingen met geweld. "Ondanks de bedreigingen aan ons adres waren heel veel mensen bereid zaterdag te demonstreren."

KOZP geeft aan dat er te veel onduidelijkheid was over hoe de toekomst van de intocht in Eindhoven eruit zou zien. Volgens KOZP heeft de gemeente inmiddels duidelijk gemaakt dat er vanaf volgend jaar er alleen nog ruimte is voor roetveegpieten. De organisatie roept nu iedereen op die in Eindhoven wilde gaan demonstreren om te protesteren bij de intocht in Nijmegen. "Onze kameraden daar kunnen onze solidariteit goed gebruiken."

Nieuw protest
De tegenstanders van zwarte piet maakten vrijdagavond tevens bekend om op 30 november te gaan protesteren in Eindhoven, voor de deuren van de Catharinakerk. Dat is op de plek waar vorig jaar KOZP werd belaagd door voorstanders van zwarte piet. "Hier gaan wij onze stem laten horen tegen racisme, uitsluiting, discriminatie en de racistische karikatuur zwarte piet", laat KOZP weten in een brief.

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.