Sinterklaas en Zwarte Piet zijn in Den Bosch, één persoon aangehouden bij demonstratie

17 november 2019 om 11:37
nl
Ze moesten er een nachtje langer op wachten, maar ook in Den Bosch is Sinterklaas nu gearriveerd. De goedheiligman en de pieten kwamen rond twaalf uur aan met Pakjesboot 16. Ze waren niet de enigen die vandaag naar Den Bosch komen: voor- en tegenstanders van zwarte piet demonstreerden tijdens de intocht. Een persoon is aangehouden voor het gooien van een steen naar een politiebus.
Profielfoto van Christel van der Meer
Geschreven door
Christel van der Meer

Omroep Brabant hield een liveblog bij tijdens de intocht van Sinterklaas in Den Bosch. Nu iedereen weer terug naar huis is, sluiten wij dit blog.

14.10
Na een dagje sinterklaas vieren en demonstreren, moet er ook worden opgeruimd.

Wachten op privacy instellingen...

14.05
Er is een persoon aangehouden voor het gooien van een steen naar een politiebus.

14.00
Kick Out Zwarte Piet/ Den Bosch Kan Het vindt dat de demonstratie goed is verlopen. Wel vonden ze de sfeer onprettig. "Maar ik heb me niet fysiek bedreigd gevoeld", zegt een woordvoerder van de actiegroep. Alle anti-zwart pietdemonstranten zijn nu op weg naar huis.

13.40
FC Den Bosch speelt vanmiddag tegen Excelsior. De supporters die zich verkleed hadden als zwarte piet tijdens de demonstratie, moeten de schmink van hun gezicht af halen. “Er zijn tien mensen die zich van tevoren bij ons geregistreerd hebben om als zwarte piet verkleed naar de wedstrijd te komen. Zij hebben toestemming, de rest moet zich afschminken”, zegt een woordvoerster van de club. “We willen dat iedereen herkenbaar is.”

13.20
Terwijl voorstanders van zwarte piet met bussen de stad wilden verlaten, probeerden tegenstanders bij hen te komen. Een grote ME-macht hield ze op afstand.

13.05
Ook de voorstanders van zwarte piet gaan nu weg.

Wachten op privacy instellingen...

13.00
De afspraak was dat de tegenstanders van zwarte piet zouden vertrekken als Sinterklaas voorbij was met de optocht. Zij worden daarom nu begeleid door de politie naar de bussen.

Wachten op privacy instellingen...

12.50
Er zijn twee rookbommen afgestoken. Deze kwamen vanuit het pro-zwart pietdemonstrantenvak. Op die plek staan ook veel mensen van de harde kern van FC Den Bosch. De politie bevestigt dat er een rookbom is afgestoken. Maar deze is volgens een woordvoerder niet naar de tegenstanders van zwarte piet gegooid. "Daarvoor staan de groepen ook veel te ver uit elkaar."

Wachten op privacy instellingen...

12.25
De voorstanders van zwarte piet maken met hun motoren zo veel herrie dat ze daarmee de liedjes van de tegenstanders van zwarte piet proberen te overstemmen.

12.10
'Weg met zwarte piet', hoor je heel duidelijk boven de sinterklaasliedjes uit.

 

Wachten op privacy instellingen...

12.05
Daar komt Sinterklaas aan!

 

Wachten op privacy instellingen...

12.00
Bussen met actievoerders zijn aangekomen in Den Bosch. Ze demonstreren in het vak aan de Buitenhaven tegen zwarte piet.

 

Wachten op privacy instellingen...

11.52
'Schaam je kapot' zingen de voorstanders van zwarte piet richting de tegenstanders van zwarte piet. Ook kinderen zingen dit hard mee.

Wachten op privacy instellingen...

 

11.45
De politie laat weten dat er tegenstanders van Kick Out Zwarte Piet (KOZP) in de buurt staan van het demonstratievak. In dit vak voert Den Bosch Kan Het actie om zwarte piet af te schaffen.

11.30
Het is al lekker druk aan het worden in Den Bosch. Naast ouders met kinderen, komen ook veel demonstranten naar de stad.

Wachten op privacy instellingen...

 

Wachten op privacy instellingen...

11.20
De eerste aanhangers van Pegida zijn ook gesignaleerd in de Bossche binnenstad. Zij hebben geen demonstratie aangekondigd. Ze staan recht tegenover het vak van DBKH.

11.15
Het vak van DBKH, aan de Buitenhaven, is nu nog leeg.

 

Wachten op privacy instellingen...

10.50
Duidelijke boodschap van de harde kern van FC Den Bosch.

Wachten op privacy instellingen...

10.30
Er is veel politie op de been in Den Bosch om te zorgen dat de demonstraties goed verlopen.

 

Wachten op privacy instellingen...

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.