FC Den Bosch biedt excuses aan na racistisch gejoel: 'Onze reactie was een blunder'

DEN BOSCH - FC Den Bosch zegt in een verklaring dat de club zondag 'de plank volledig heeft misgeslagen met haar te snelle verklaring' na racistisch geschreeuw vanaf de tribune. "Die reactie was een blunder, waarvoor de club haar excuses aanbiedt aan iedereen en in het bijzonder aan Excelsior-speler Ahmad Mendes Moreira", aldus de club.

Na het racistische gejoel gericht aan Excelsior-speler Mendes Moreira, verklaarde FC Den Bosch dat het om een 'misverstand' ging. “Dat doen ze al jaren, tijdens elke wedstrijd", zei de woordvoerder toen. Volgens haar waren de gezongen liedjes over zwarte piet niet gericht aan de donkere speler.

FC Den Bosch meldde 's avonds dat 'de uitspraken van Excelsior-speler Moreira aanleiding zijn om nader te onderzoeken om te achterhalen wat er exact is geroepen vanaf de tribune'.

Een dag later schrijft de club: "We zijn diep geschrokken naar aanleiding van de gesprekken die maandagochtend zijn gevoerd met de spelersgroep en andere betrokkenen. Er blijken zondag wel degelijk racistische uitlatingen te zijn gedaan vanaf de tribune. De club doet verder onderzoek naar wat er feitelijk is gebeurd en zal alles in het werk stellen om degenen die zich schuldig hebben gemaakt aan dit grensoverschrijdend gedrag te achterhalen en te straffen."

De club laat weten dat ze racisme beter wil aanpakken. "FC Den Bosch gaat met een totaalaanpak en in samenspraak met alle betrokkenen (...) op zoek naar manieren om de misstanden (...) grondig aan te pakken en uit te bannen. De club komt in de loop van de week met een eerste actieplan", zo schrijft FC Den Bosch.

Minister wil dat bond straffen uitdeelt
Minister Grapperhaus eist van de KNVB meer concrete actie tegen racisme, zegt hij na de incidenten van zondag. Zo vraagt hij zich af of de voetbalbond clubs kan straffen voor racistische uitlatingen. Als voorbeeld noemt hij het aftrekken van punten in het klassement. Ook wil de minister weten of voetballers en andere rolmodellen misschien kunnen helpen in de strijd tegen discriminatie. Hij biedt ook de hulp van het ministerie aan. "Civielrechtelijke maatregelen alleen zijn onvoldoende."

Mark Rutte prees eerder op de dag de scheidsrechter, die de wedstrijd stillegde na het geschreeuw. "Racisme, daar is geen plek voor in dit land", zei hij.

Ook één van de shirtsponsor van de Bossche club, Job Invest, distantieert zich van het gedrag van de supporters en van de uitspraken van trainer Erik van der Ven. Het bedrijf besluit later of ze sponsor wil blijven van de voetbalclub.

LEES OOK:

'K-neger, k-zwarte': Excelsior-speler boos en verdrietig na racistisch geschreeuw tijdens duel met Den Bosch

'Onacceptabel, walgelijk, stadionverbod', Bossche raad eensgezind over racistisch geschreeuw

Trainer van FC Den Bosch durft niet thuis te slapen na bedreigingen