Anke (79) raakte zwaargewond toen ze door een auto werd aangereden, verdachte voor de rechter

19 november 2019 om 08:49
De bestuurder ging er na het ongeluk vandoor. (Foto: archief/Marcel van Dorst).
De bestuurder ging er na het ongeluk vandoor. (Foto: archief/Marcel van Dorst).
Nietsvermoedend was de 79-jarige Anke op zondag 29 april dit jaar onderweg naar een bushalte in haar woonplaats Breda. Met haar rollator. Plotseling werd ze op de Hamdijk geschept door een auto toen ze wilde oversteken. De vrouw raakte zwaargewond. De bestuurder, een man van 28 uit Breda, staat dinsdag voor de rechter. Dochter Anette kijkt uit naar de rechtszaak. "We willen afsluiting van het hele verhaal", vertelt ze dinsdagochtend in het programma Wakker! op Omroep Brabant radio.
Profielfoto van Hans Janssen
Geschreven door

Volg de inhoudelijke behandeling via tweets van onze verslaggever Noël van Hooft.

De verdachte wordt beschuldigd van poging tot doodslag. Haar moeder maakt het overigens heel goed, vertelt Anette ook. Maar ze is er niet bij wanneer de rechter zich dinsdag over de zaak buigt. Anette wel, net als bij een eerdere pro-formazitting.

De verdachte zei toen, snikkend, dat hij spijt heeft van zijn daad en dat hij zijn excuses heeft aangeboden aan Anke en haar familie. "Ik ben heel stom geweest", aldus de Bredanaar. Zijn advocaat vertelde dat zijn cliënt ook niet langer deel wil nemen aan het verkeer en dat hij daarom zijn rijbewijs heeft ingeleverd. Anette had toen zo haar bedenkingen bij de woorden van de man die haar moeder een nachtmerrie bezorgde. "Als je drie maanden hebt vastgezeten en je kunt niet meer vertellen dan dat, daar kan ik op dit moment niet zoveel mee. Ik voelde er niets bij", zo zei ze na die eerste rechtszaak.

Wachten op privacy instellingen...

Dochter hint op contact met verdachte
Dinsdag reageerde ze anders toen ze het bewuste fragment in het programma Wakker! opnieuw hoorde. "Het doet me nu wel wat", zegt ze. Wat er is veranderd kan ze nog niet echt toelichten. Dat wordt later dinsdag tijdens de rechtszaak volgens haar wel duidelijk. Wel hint Anette op stappen die gemaakt zijn als het gaat om contact tussen de familie en de verdachte.

Wachten op privacy instellingen...

Anke was die bewuste avond op bezoek geweest bij een van haar dochters. “Rond elf uur ging ze op weg naar de bushalte met haar rollator. En ineens komt daar een auto aangevlogen en die botst tegen haar aan”, vertelt Anette. “Ze is meegesleurd en vloog door de lucht. Haar heupen en bekken werden op diverse plekken gebroken. Net als haar oogkassen en ze had veel bloedingen.”

'Totale paniek'
De botsing was op zich al ernstig, daarbij kwam dat de chauffeur vervolgens tot tweemaal toe is gestopt en daarna verder is gereden. Volgens zijn advocaat, Menno Buntsma, heeft hij gewacht toen er een ambulance kwam en zou hij in totale paniek zijn geweest. Na een dag of tien biechtte hij zijn betrokkenheid op aan zijn familie en kort daarna aan zijn raadsman en de politie, zo vertelde Buntsma eerder dit jaar.

De aanrijding leidde tot enorm veel verontwaardiging in binnen- én buitenland. Dit bleek onder meer uit de honderden kaartjes, die op initiatief van een vrouw uit Kaatsheuvel en met medewerking van Omroep Brabant bij Anke werden bezorgd. De enorme steun heeft haar goed gedaan en ook lichamelijk is er vooruitgang. “Ze maakt het heel goed. Ze gaat zelfs weer zelfstandig op pad, naar de bieb of de apotheek.” Niet te ver weg van haar huis, maar ze heeft de draad in ieder geval weer opgepakt en daar is Anette erg blij mee.

Tip ons!
Heb je een foutje gezien of een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.

Wachten op privacy instellingen...