Video

Doorrijder die Anke (79) overreed werd door zijn moeder overtuigd zich bij de politie te melden

23 augustus 2019 om 09:26
nl
De 28-jarige Bredanaar Ouassim Z. die ervan verdacht wordt de 79-jarige Anke te hebben overreden in Breda, heeft vrijdagmorgen spijt betuigd in de rechtbank. Zijn advocaat vertelde dat zijn cliënt tien dagen niet over het ongeluk kon praten en het toen aan zijn moeder heeft verteld. Die belde de advocaat en samen hebben ze daarna op de verdachte ingepraat om zich bij de politie te melden.
Profielfoto van Bert van Doorn
Geschreven door

Het was vrijdagmorgen de eerste zogeheten pro-formazitting in de zaak. De verdachte kwam op krukken de zaal binnengelopen.

'Afstand gedaan van rijbewijs'
De geëmotioneerde Bredanaar zei spijt te hebben en heeft zijn excuses aangeboden aan Anke en haar familie. "Ik ben heel stom geweest." Zijn advocaat vertelde dat zijn cliënt ook niet langer deel wil nemen aan het verkeer en daarom afstand heeft gedaan van zijn rijbewijs.

De advocaat had verzocht dat zijn cliënt de inhoudelijke behandeling van de zaak in vrijheid mocht afwachten. Dat wees de rechter af, omdat de zaak te ernstig is. Op dinsdag 19 november volgt de inhoudelijke behandeling.

De verdachte moest snikken toen hij zijn excuses aanbood. Zijn spijtbetuiging kun je hieronder bekijken. De tekst gaat verder na de video.

'Ik kan hier niet zoveel mee'
Annette van Uytrecht, de dochter van het bejaarde slachtoffer, zag de verdachte vrijdag voor het eerst. "Ik ben blij dat ik nu een gezicht heb gezien. Tot nu toe moest ik het doen met een compositietekening maar nu heb ik gezien wie dit mijn moeder heeft aangedaan."

Ook de excuses van de Bredanaar heeft ze aangehoord. "Als je drie maanden hebt vastgezeten en je kunt niet meer vertellen dan dat, daar kan ik op dit moment niet zoveel mee. Ik voelde er niets bij."

'Wist niet dat hij een mens had geraakt'
De advocaat van Ouassim Z.. Menno Buntsma, vroeg zich af of hier wel sprake van een poging tot doodslag. Hij wil niet vooruitlopen op de inhoudelijke behandeling maar volgens hem wist zijn cliënt wel dat hij een aanrijding had veroorzaakt maar niet dat hij een mens had geraakt.

Dat het zo lang duurde dat de Bredanaar zich melde, heeft er volgens Buntsma mee te maken dat het een introverte, verlegen jongeman is. "Hij realiseerde zich dat hij zijn familie ten schande had gemaakten, daarom durfde hij het niet te delen."

Massale verontwaardiging
Het ongeluk op de Hamdijk in Breda op 29 april zorgde voor massale verontwaardiging. De 79-jarige Anke stak 's avonds met haar rollator de weg over toen ze werd aangereden. De vrouw brak haar heupen en ze liep een breuk op in haar oogkas. De betrokken automobilist reed door.
Volgens zijn advocaat is Z. gestopt, doorgereden, om de hoek weer gestopt en teruggelopen. Daar zou hij gewacht hebben tot de ambulance kwam. Hij zou in totale paniek zijn geweest. Uiteindelijk biechtte hij zijn betrokkenheid op aan zijn familie en kort daarna aan zijn advocaat en de politie.

Meerdere oproepen en compositietekening
Op 8 mei meldde de man zich op het politiebureau, tot grote opluchting van de familie van het slachtoffer. Voor het zover was, deed de familie van Anke meerdere oproepen aan de bestuurder om zich te melden en verspreidde de politie een compositietekening.

Kaartenactie
De 35-jarige Louise uit Kaatsheuvel meldde zich na het ongeluk bij Omroep Brabant. Ze wilde het slachtoffer graag een steuntje in de rug geven en riep anderen op dat ook te doen. Dat resulteerde in een kaartenactie.

Ruim driehonderd kaartjes vanuit de hele wereld werden in het ziekenhuis aan de familie van Anke overhandigd. Elke dag opende ze er een paar om te lezen, liet haar dochter eerder weten.

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.