Syriëganger Fatima H. terug in Nederland met haar kinderen en meteen aangehouden

20 november 2019 om 08:27
nl
De 23-jarige Fatima H. uit Tilburg is dinsdagavond op Schiphol aangekomen en daar direct door de marechaussee aangehouden. Ze wordt verdacht van deelname aan de terroristische organisatie IS. De Tilburgse was samen met een andere vrouwelijke Syriëganger door Turkije teruggestuurd naar Nederland. Ze kwam met haar twee kinderen van 3 en 4 terug naar Nederland. De kinderen zijn overgedragen aan de Raad voor de Kinderbescherming.
Profielfoto van ANP / Sandra Kagie
Geschreven door
ANP / Sandra Kagie

 

De terugkeer van de twee vrouwen werd dinsdagavond gemeld door het Openbaar Ministerie en de ministeries van Justitie en Veiligheid en Buitenlandse Zaken. Fatima H., van wie de Nederlandse nationaliteit werd ingetrokken, meldde zich eind oktober bij de Nederlandse ambassade in de Turkse hoofdstad Ankara. Daar vroeg ze om hulp om terug te keren naar Nederland.

Nederland heeft er de afgelopen tijd bij Turkije op aangedrongen Fatima H. niet terug te sturen. Minister Ferd Grapperhaus van Justitie en Veiligheid sprak er meerdere keren over met de Turkse minister van Binnenlandse Zaken. Ook werd een ambtelijke missie naar Turkije gestuurd.

Uitzetten naar Marokko
Na vervolging, berechting en een eventuele celstraf zal Nederland erop inzetten om Fatima H. uit te zetten naar Marokko, het land waarvan ze nog wel staatsburger is.

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.