Video

Drugslijn tussen Bergen op Zoom en Australië opgerold

22 november 2019 om 06:28
nl
De politie heeft een drugslijn opgerold tussen Nederland en Australië. Het spoor leidde naar Bergen op Zoom, naar het drugslab dat daar op 5 november in de Fianestraat werd ontdekt. Nu blijkt dat ze daar xtc hebben gemaakt voor de andere kant van de wereld.
Profielfoto van Willem-Jan Joachems
Geschreven door

Acht mensen zijn opgepakt en vijftien gebouwen zijn doorzocht. De politie heeft in totaal 850 kilo MDMA onderschept. Dat is de werkzame stof van xtc, die meestal in pilletjes zit. Van die 850 kilo hadden miljoenen pillen gemaakt kunnen worden. Bij verkoop hadden die de criminelen omgerekend bijna 200 miljoen euro kunnen opleveren, schat de politie van de Australische staat Queensland.

Tekst gaat verder onder de video.

Wachten op privacy instellingen...

Haven Rotterdam
Op 23 augustus vonden agenten 700 kilo MDMA in de haven van Rotterdam, klaar om naar Australië verscheept te worden. Na verder onderzoek sloeg de recherche op 5 november toe. In onder meer Raamsdonksveer, Bergen op Zoom, Hoogeloon en het Belgische Opglabbeek werden gebouwen doorzocht.

In totaal werden vijf mensen gearresteerd en een paar dagen later klikten de handboeien bij nog drie mensen. Bij die doorzoekingen werd niet alleen 150 kilo MDMA gevonden, maar ook een kilo methamfetamine (crystal meth), 3 kilo cocaïne, 43.000 liter chemicaliën en twee vuurwapens.

De hoofdverdachten zijn een 58-jarige Nederlander die in België werd gearresteerd en naar Nederland zal worden overgebracht, en een 37-jarige Nederlander. In Australië werd een 48-jarige vrouw opgepakt.

Brabantse export
Nederland is de belangrijkste xtc-producent van de wereld. De meeste pillen die hier worden gemaakt, gaan naar het buitenland. Een pilletje in ons land kost een paar euro op straat. In Australië kan je er wel vijftig euro voor vragen. Al sinds de jaren negentig zijn er smokkellijnen tussen Europa en Australië. Maar er is weinig zicht op de export. Het meeste wordt nooit gevonden.

Wachten op privacy instellingen...

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.

Deel dit artikel
Download de app en draag het gevoel van hier altijd bij je!