Video

Kleding passen en nog even de teksten oefenen: figuranten Dickensfestijn zijn er klaar voor

24 november 2019 om 12:03
nl
In het kledingmagazijn van het Dickensfestijn in Drunen was het zaterdag een komen en gaan van figuranten. Ze waren op zoek naar een juiste en vooral een historisch verantwoorde outfit. Voor de vijftiende editie van het Dickensfestijn moeten honderdvijftig figuranten worden aangekleed, om half december terug te reizen naar het Victoriaanse tijdperk. Drunen verandert dan twee dagen in het Londen van de negentiende eeuw, waar de gegoede bevolking (ook in kersttijd) neerkeek op de arme sloebers die nauwelijks rond konden komen.
Profielfoto van Rob Bartol
Geschreven door
Rob Bartol

Tijdens het Dickensfestijn in Drunen wordt het wereldberoemde verhaal van de gierige Ebenezer Scrooge opgevoerd in de straten van het dorp.

In 2004 vond de eerste editie plaats. Destijds kwamen er rond de tweeduizend bezoekers op af. De veertiende editie van vorig jaar trok ruim veertigduizend bezoekers en wat deze jubileumeditie gaat brengen is uiteraard nog maar afwachten. “Net als het verhaal van de kerstman, zijn de verhalen van Charles Dickens ook nooit uitverteld. Dat blijft boeiend, dat gaat nooit vervelen”, aldus voorzitter Maurice van der Steen.

Tim speelt 'het' straatschoffie
Onder de figuranten ook Tim, hij speelt al jaren een Londens straatschoffie en oefent nog even zijn rol. “Kranten te koop, wie wil er nog een krant kopen met het laatste nieuws uit Londen.” Het straatschoffie klinkt heel overtuigend.

“Wij willen dat de figuranten het enthousiasme overbrengen, maar het was geen fijne tijd”, legt Van der Steen uit. “Het was een tijd vol armoede. Ook daar moeten ze een rol in spelen. De arme sloebers en straatschoffies moet die armoede proberen over te brengen op de bezoekers.”

Hoe zat het ook alweer?
Het verhaal van Charles Dickens is een oud Victoriaans verhaal over de oude en verbitterde vrek: Ebenezer Scrooge. In de nacht voor Kerstmis ziet hij in een droom zijn leven voorbij komen en wordt hem een spiegel voorgehouden over zijn liefdeloze leven. Scrooge komt tot inkeer en wordt uiteindelijk een beter mens.

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.