Marco Kroon vindt dat hij moet worden vrijgesproken: niet zijn schuld dat het zo uit de hand liep

25 november 2019 om 16:17
nl
Bij de aanpak van militair Marco Kroon is ‘ernstig machtsmisbruik zichtbaar geworden’. Dat zei advocaat Geert-Jan Knoops maandag in de militaire rechtbank in Arnhem. Volgens de raadsman is er ‘onrechtmatig en buitenproportioneel’ gehandeld tegen Kroon.
Geschreven door

Volgens Knoops is de militair niet schuldig aan een kopstoot, schennis en belediging en wil hij daarom vrijspraak voor zijn cliënt. Hij wees erop dat een agent op camerabeeld zegt: "daar gaat je Militaire Willems-Orde". Knoops: "dat ene zinnetje zegt alles".

'Puur op de persoon gericht'
Volgens de advocaat was de actie van de politie puur op de persoon van Marco Kroon gericht. "Het ging om een eenvoudig incident dat eenvoudig was op te lossen. Dat het is geëscaleerd, komt niet door Kroon", zei de advocaat.

Tien dagen na het incident kwam er pas aangifte tegen de militair. "De messen werden geslepen door de politie", zegt advocaat Knoops.

Kroon kon er bovendien niets aan doen toen hij tegen een hekwerk wildplaste. Hij heeft urologische klachten en moet elk half uur plassen, zei Knoops, die daarbij aanvoerde dat er veel te weinig openbare toiletten zijn in Den Bosch, zeker tijdens carnaval. "Het was onmacht en zelfs overmacht."

Kroonjuwelen
De zitting rondom de mogelijke kopstoot van Marco Kroon nam maandagmiddag een bijzondere wending. Verslaggever Rene van Hoof schreef na afloop op Twitter: ‘Nog nooit eerder een rechtszaak meegemaakt waar het zo vaak en gedetailleerd over een piemel gaat’.

Heel gek was dat natuurlijk niet. Alle incidenten van die beruchte avond moesten namelijk inhoudelijk worden besproken. Het begon allemaal met het wildplasincident van Kroon tijdens carnaval. Politie te paard zag het gebeuren en schreef een bekeuring uit. Maar volgens de agente zou hij daarna met zijn geslachtsdeel hebben gezwaaid en dat zou lijken op provocatie richting de politie. Daar is volgens Kroon niks van waar: "Wildplassen kan niet anders dan met ontbloot geslachtsdeel", aldus zijn advocaat.

Volgens de advocaat van Kroon kwam de agente binnen enkele dagen met drie versies van het ‘piemelincident’. De agente heeft zich door het zien van het geslachtsdeel opgelaten gevoeld. De agente die zich beledigd voelde, gaf ook een nauwkeurige beschrijving gegeven van het geslachtsdeel. “Ja, zou kunnen dat die beschrijving opgaat voor negentig procent van de piemels. Hij is klein in slappe toestand”, zei Kroon daarover.

Dat een agente zijn blote piemel heeft gezien - en daarvoor shockschade vordert - zou komen doordat ze zelf met haar paard naast de plassende Kroon ging staan. Hij 'zwaaide' volgens de advocaat niet met zijn piemel in haar richting, maar hij maakte afschuddende bewegingen na het plassen.

Wachten op privacy instellingen...

Kroon zei in zijn laatste woord voor de militaire rechtbank dat de zaak hem enorm heeft geraakt. Hij zei dat hij de allerzwaarste straf al heeft gekregen, omdat justitie en Defensie hem zijn integriteit voor altijd hebben ontnomen. "Deze straf is blijvend."

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.