Dood baby Luna: voorwaardelijke schorsing kinderarts en waarschuwing voor gynaecologen - Omroep Brabant

Dood baby Luna: voorwaardelijke schorsing kinderarts en waarschuwing voor gynaecologen

28 november 2019 om 13:08
nl
Een kinderarts van het Jeroen Bosch Ziekenhuis wordt voorwaardelijk geschorst vanwege de dood van baby Luna. Dat heeft het Regionaal Tuchtcollege voor de Gezondheidszorg donderdag bepaald. Baby Luna overleed in 2014, tien dagen na haar geboorte. Volgens haar ouders komt dit doordat artsen hun werk niet goed hebben gedaan.
Profielfoto van Raymond Merkx
Geschreven door

Tien betrokken artsen stonden voor het tuchtcollege. De kinderarts heeft volgens het college zeer grote fouten gemaakt. Het dossier was zeer chaotisch en slecht bijgehouden. Ook heeft zij alarmsignalen van de baby gemist en signalen van verpleegkundigen genegeerd. De arts krijgt daarom een voorwaardelijke schorsing van één jaar. Als zij binnen twee jaar nogmaals in de fout gaat, wordt ze een jaar geschorst.

Drie gynaecologen krijgen een waarschuwing. Zij hebben volgens het college hun besluiten en handelingen niet goed vastgelegd in het dossier. De andere doktoren valt volgens het tuchtcollege niets te verwijten.

'Risico's waren klein'
Rondom de geboorte van Luna ging volgens haar ouders uit Vught veel mis. Zij trokken tijdens de zwangerschap al aan de bel. Ze kregen echter te horen dat ze zich geen zorgen hoefden te maken. Toch was er wel degelijk iets mis met de placenta.

Het ziekenhuis kwam hier bij 36 weken zwangerschap achter, maar heeft dit tot grote woede van de ouders niet verteld. Volgens het tuchtcollege hoefde dat ook niet, omdat de risico's klein waren.

De afwijking van de placenta zorgde bij de bevalling voor problemen. Bij het breken van de vliezen van Marloes scheurde waarschijnlijk een bloedvat. Luna overleed tien dagen na haar geboorte aan de gevolgen van zuurstofgebrek tijdens de bevalling. Het kindje was op dat moment thuis, tussen haar beide ouders in. Vijf jaar na de dood van het kindje zijn beide ouders nog steeds kapot van verdriet.

App ons!

Heb je een foutje gezien of een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.