'Kabinet wil dat provincies stikstofregels versoepelen'

29 november 2019 om 08:19
nl
Het kabinet vraagt vrijdag de provincies de stikstofmaatregelen te versoepelen. Dat schrijft het AD op basis van 'bronnen rond de onderhandelingen'. Ook bemoeit premier Rutte zich persoonlijk met de kwestie.
Profielfoto van Bert van Doorn
Geschreven door

Landbouwminister Carola Schouten (CU) spreekt vrijdag voor de vierde keer met twaalf 'stikstofgedeputeerden' van de provincies. Betrokkenen melden aan het AD dat door Schouten en premier Mark Rutte (VVD) een stevig beroep op de provincies is gedaan om de stikstofmaatregelen uit oktober te versoepelen.

Rutte schoof al twee keer aan. Eerder kreeg de premier het verwijt dat hij te weinig regie voerde in de stikstofcrisis.

Woede over stikstofplannen
Boeren trokken in oktober naar de provinciehuizen om hun woede over de stikstofplannen kracht bij te zetten. Onder meer Friesland en Overijssel trokken hun handtekening in, tot onvrede van andere provincies.

In Brabant leidde de stikstofcrisis tot het aftreden van de CDA-gedeputeerden Marianne van der Sloot en Renze Bergsma. Hun partij eist dat de datum van 1 april, waarop de boeren een vergunning moeten aanvragen om aan de strengere Brabantse milieu-eisen te voldoen, van tafel gaat. De andere coalitiepartijen willen dit niet.

Berekening stikstofruimte
De veehouders waren boos, omdat de provinciebesturen hen harder aan wilden pakken dan Schouten had voorgesteld. Zo mogen stoppende boeren straks bij de beëindiging van hun bedrijf hun vrijkomende stikstofruimte verkopen.

Schouten wilde deze ruimte berekenen op basis van de grootte van de stal. De provincies gingen uit van het aantal dieren dat per 8 oktober daadwerkelijk in de stal stond. Dit is vaak een lager aantal.

  • Het conflict draait om het uitkopen van boeren. De stikstof die een uitgekochte boer niet meer gebruikt, kan worden ingezet voor het bouwen van woningen. Stel, een boer heeft een stal waar 130 koeien in passen, maar er staan er maar 100 in. Als de boer wordt uitgekocht, hoeveel stikstofruimte komt er dan vrij? Minister Schouten wilde uitgaan van 130 koeien, provincies van 100.

'Diefstal van rechten'
Nu zouden de provincies, onder druk van Schouten, wel akkoord gaan met soepelere stikstofregels. Het is niet duidelijk of de boeren hiermee tevreden zijn. Die klaagden eerder over 'diefstal' van hun rechten, omdat boeren die uit willen breiden straks de groeiruimte verliezen die nog in hun vergunning zit.

De provincies en het Rijk waren het hierover al eens. Deze regels lijken niet te worden aangepast. De versoepelde stikstofregels moeten 10 december door alle provinciebesturen worden goedgekeurd.

'Boeren niet speelbal van de politiek'
Bestuurslid Janus Scheepers van de boerenorganisatie ZLTO is blij om te horen dat de provincies op één lijn komen, maar weet niet goed wat hij kan verwachten. "Wij moeten samen kijken hoe wij het stikstofprobleem op kunnen lossen. Zo hebben wij ook een pakket van oplossingen (zoals schonere stallen, red.) aangeboden. Maar het mag niet zo zijn dat deze maatregelen zo van tafel worden geveegd door de overheid. Dat ze eruit pakken wat ze goed uitkomt."

Scheepers benadrukt dat de boeren serieus genomen willen worden. "Geef de boeren ook vertrouwen. Je kunt ze niet de speelbal maken van de politiek. Werk ook met de oplossingen die wij aandragen." Nieuwe acties worden daarbij niet geschuwd. "Als wij als boeren niet goed behandeld worden, gaan wij massaal als één groep weer naar buiten. Samen met bouwers en aannemers maar ook met gewone mensen."

'Vraag is of provincie zich aan nieuwe regels houdt'
Statenlid Hermen Vreugdenhill van de ChristenUnie spreekt over een goede ontwikkeling. "Hier hadden wij in oktober al op aangedrongen. De vraag is of de provincie Brabant de maatregelen van het kabinet ook gaat overnemen. Vorige keer deden ze er ook een schep bovenop. Maar wij zullen het college scherp in de gaten houden."

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.