F-16's die boven Eindhoven oefenen zorgen voor flink wat lawaai

9 december 2019 om 20:58
nl
Een groep van tien F-16's zorgt maandagavond voor de nodige herrie in de omgeving van Eindhoven. Straaljagerpiloten oefenen met opstijgen en landen vanaf de vliegbasis daar. En dat gaat nog tot en met vrijdag door, laat een woordvoerder weten. Het lawaai dat de jachtvliegtuigen veroorzaken, maakt op social media de nodige tongen los.
Profielfoto van Thomas de Waard
Geschreven door
Thomas de Waard

De straaljagers zijn eerder overgekomen van de vliegbasis in Volkel. Tien F-16's oefenen in Eindhoven om nieuwe situaties na te bootsen. "Eindhoven is een uitvalsbasis voor Volkel. Dat betekent dat de piloten ook makkelijk hun weg moeten kunnen vinden als in Volkel niet geland kan worden. Ook de verkeersleiding moet snel kunnen omschakelen."

Ook op de basis in Volkel wordt maandag een grote (crisis)oefening gehouden. Pottenkijkers worden geweerd middels afzettingen en zwarte schermen langs de hekken. De woordvoerder van de basis in Eindhoven weet niet of de twee oefeningen met elkaar te maken hebben.

Maandag is de eerste dag van een week vol oefeningen met de tien straaljagers op de Eindhovense basis. Tot en met vrijdag wordt er op verschillende tijdstippen gevlogen, waarna de straaljagers terugkeren naar Volkel. Tot hoe laat in de avond de jachtvliegtuigen door blijven zoemen, kan de woordvoerder niet zeggen. Overigens zou het reguliere vliegverkeer niet worden gehinderd door de oefeningen. "We vliegen op de momenten wanneer het luchtruim vrij is."

Er wordt onder andere in het donker gevlogen zodat straaljagerpiloten kunnen oefenen met het gebruik van nachtzichtapparatuur. Met deze brillen zien de vliegers alles in groene tinten. Het oefenen in duisternis is belangrijk omdat Nederlandse F-16's voornamelijk ingezet worden in de avond of nacht.

Wachten op privacy instellingen...
Wachten op privacy instellingen...
Wachten op privacy instellingen...
Wachten op privacy instellingen...

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.