Video

Tijdens de zoektocht naar landschappen van Lucas Gassel vindt Helmond 'de kers op de taart'

18 december 2019 om 19:00
nl
Het is een beetje een cadeautje in de zoektocht naar de werken van de zestiende eeuwse schilder Lucas Gassel voor een tentoonstelling in Museum Helmond. Het museum kon een van de werken van de Helmonder kopen zodat de stad voor het eerst een echte Lucas Gassel bezit. Voor 100.000 euro is Museum Helmond nu eigenaar van ‘Landschap met het offer van Abraham’.
Profielfoto van Jos Verkuijlen
Geschreven door

Lucas Gassel werd ergens aan het eind van de vijftiende eeuw in Helmond geboren. Later verhuisde hij naar Antwerpen dat toen het kunstencentrum van het Hertogdom Brabant was, en wellicht ook nog naar Brussel.

Internationaal is hij bekend als een van de eerste kunstenaars die landschappen schilderden. Zijn werken hangen nu in musea over de hele wereld. Er zijn ongeveer vijftien gesigneerde Gassels overgebleven en dan is er nog een rijtje waarvan vermoed wordt dat ze door hem zijn geschilderd.

Zoektocht naar Gassels
Het Helmonds Museum heeft vanaf maart een grote tentoonstelling met werken van Lucas Gassel. Curator Anna Koopstra reisde de wereld over om alle schilderijen van de Helmonder te vinden. “Een deel hangt in musea, maar een groot deel is privébezit. Daardoor weet je niet altijd waar de schilderijen zijn”, vertelt Koopstra.

Bekijk in de video hoe het schilderij gerestaureerd wordt. Tekst gaat verder na de video:

Anna Koopstra vond het schilderij in een privécollectie in Amerika. “Het was een keer op een veiling aangeboden. Via het veilinghuis vond ik de eigenaar”, vertelt ze over de zoektocht. “In eerste instantie wilde ik het vinden omdat ik het op de tentoonstelling wilde. Maar toen bleek dat het museum het werk kon kopen. Dat is helemaal de kers op de taart. Dat Helmond voor altijd een mooi schilderij van Lucas Gassel heeft.”

De tentoonstelling Lucas Gassel is vanaf 10 maar te zien in Museum Helmond.

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.