Moord Heidy Goedhart: rechtszaak tegen Wim S. moet opnieuw vanwege 'gekochte' bekentenis

17 december 2019 om 16:12
nl
De rechtszaak tegen Wim S. uit Kaatsheuvel, die is veroordeeld voor de moord op zijn vriendin Heidy Goedhart in 2010, moet opnieuw. Dat heeft De Hoge Raad dinsdag bepaald. De hoogste rechters van het land zijn zeer kritisch over de manier waarop de politie de verdachte tijdens een undercoveroperatie een bekentenis heeft ontlokt.
Profielfoto van ANP / Sandra Kagie
Geschreven door
ANP / Sandra Kagie

Wim S. werd in februari vorig jaar veroordeeld tot twintig jaar cel. Hij bekende zijn betrokkenheid bij de moord tegenover undercoveragenten, nadat die hem een baan hadden aangeboden bij een IT-bedrijf dat niet echt bestond. Wim S. was werkloos en zou een salaris van 8000 euro per maand krijgen.

Voorwaarde was wel dat hij moest toegeven dat hij zijn partner om het leven had gebracht. Dat deed hij.

Wat is bekentenis waard?
Het gerechtshof in Den Bosch vond de bekentenis toelaatbaar bewijs, maar volgens de Hoge Raad heeft het hof niet goed gemotiveerd ‘waarom de verklaringsvrijheid van de verdachte niet is aangetast’. Een bekentenis is immers alleen iets waard als een verdachte die vrijwillig doet.

"De verdachte is feitelijk in een verhoorsituatie terechtgekomen waarbij de opsporingsambtenaren bemoeienis hebben gehad met de inhoud van wezenlijke onderdelen van de afgelegde verklaring", oordelen de rechters. De zaak moet nu opnieuw worden behandeld, deze keer voor het hof in Den Haag.

Dood gevonden in achtertuin
Heidy Goedhart werd in de nacht van 18 op 19 december 2010 dood gevonden in haar achtertuin. S. had haar, bij thuiskomst na een feestje, opgewacht. Daarna sloeg hij haar met een baksteen tegen het hoofd en kneep hij haar keel dicht, zo stelde het hof. Na de moord zou S. zelf het huis overhoop hebben gehaald om de indruk te wekken dat er was ingebroken.

S. werd enkele maanden na de moord opgepakt. Vanwege een gebrek aan bewijs werd hij drie maanden later weer vrijgelaten. Justitie zette vervolgens een grootscheepse undercoveroperatie op touw. De operatie leidde in september 2014 in Marbella tot een bekentenis aan een geheim agent.

Posbankzaak ook deels opnieuw
Ook in een andere moordzaak, de zogeheten Posbankzaak, oordeelde de Hoge Raad dinsdag kritisch over een ontlokte bekentenis. De veroordeling van een van de twee verdachten, Souris R. uit Veghel, is ongeldig en ook zijn zaak moet opnieuw.

 

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.