Video

Politie neemt 47 kilo illegaal zwaar vuurwerk in beslag in Geldrop: dozen vol Cobra's

18 december 2019 om 10:23
nl
De politie heeft in een woning in Geldrop dinsdagmiddag 47 kilo illegaal vuurwerk gevonden. Meerdere dozen zaten vol met Cobra's en waren 'verstopt' op zolder. De politie kwam het vuurwerk op het spoor dankzij een anonieme tip.
Profielfoto van Petra van Middendorp
Geschreven door
Petra van Middendorp

Al het vuurwerk is in beslag genomen en wordt uiteindelijk vernietigd. De bewoner van het pand wordt verhoord door de politie.

Cobra's zijn te vergelijken met een kleine handgranaat en zijn daardoor levensgevaarlijk. Dat bleek eind november in Dongen. Toen raakte een 15-jarige jongen zwaargewond na het afsteken van zo'n Cobra. Een buurtbewoner ving de jongen op en vertelde tegen Omroep Brabant dat hij tenminste drie vingers was verloren, slecht hoorde en gewond raakte aan zijn gezicht.

Gevaarlijk
Al jaren wordt de consument gewezen op de gevaren van illegaal zwaar vuurwerk. Dat komt omdat illegaal vuurwerk niet wordt gekeurd en getest. Er wordt dus niet gezocht naar ‘weigeraars’ en ‘blindgangers’. Dat is vuurwerk dat niet goed afgaat of niet volgens de aanwijzingen afgaat. De lont brandt bijvoorbeeld te snel, zodat iemand niet voldoende tijd heeft op veilige afstand te gaan staan.

Vaak is illegaal vuurwerk, zoals de Cobra, te zwaar en bevat het te veel kruit. De zeer harde knal, die meer weg heeft van een explosie, kan leiden tot blijvende gehoorbeschadiging en daarnaast kan de kracht van de explosie zo groot zijn dat dit iemand ernstig kan verwonden of zelfs doden.

Zelfgemaakte vuurwerkbommen en illegaal vuurwerk zorgen voor 26% van al het ernstige vuurwerkletsel. Dat is het topje van de ijsberg, omdat vaak gegevens ontbreken van het soort vuurwerk dat het letsel heeft veroorzaakt.

Bekijk hieronder in de YouTube-video wat een Cobra teweeg kan brengen.

Wachten op privacy instellingen...

 

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.