Drimmelen wil geen legale wietteelt in groot kassencomplex: 'Wij zijn hier niet op toegerust'

18 december 2019 om 11:39
nl
De gemeente Drimmelen heeft dinsdagavond een streep gezet door de vergaande plannen voor Project C, een cannabisplantage in een groot kassencomplex in Drimmelen. Advocaat Peter Schouten uit Breda is een van de initiatiefnemers van het project waar legaal twaalf ton legaal wiet zou worden geteeld voor coffeeshops in onder andere de gemeenten Breda en Tilburg. Bij het gemeentebestuur is er grote politieke weerstand tegen het Bredase initiatief.
Profielfoto van Karin Kamp
Geschreven door

Voor het experiment met legale wiet in Nederland worden zes tot tien telers aangewezen. Achter het Bredase Project C zitten naast de advocaat een huisarts, een politicus en een expert op het gebied van kassenbouw.

Dit jaar lieten zij hun oog vallen op een kassencomplex van 30.000 vierkante meter in Drimmelen, waar ze vijftien soorten cannabis willen telen. Maar het gemeentebestuur van Drimmelen heeft nu laten weten geen medewerking te verlenen aan de grote wietkwekerij.

'Problematiek rolt onze gemeente binnen'
Volgens burgemeester Gert de Kok van Drimmelen is het helemaal niet verkeerd dat er een landelijke proef is met wietteelt. "Wat wel problematisch is, is dat er een weeffout zit in het plan. De wiet wordt verkocht in coffeeshops in grotere steden en moet blijkbaar worden gekweekt op het platteland. De voordeur, het meest overzichtelijke, zit in de stad, dat zijn de coffeeshops. De problematiek van de achterdeur zou nu in de vorm van een kas onze gemeente binnenrollen. Terwijl de schaal van onze bedrijvigheid, onze gemeenschap en onze veiligheidsorganisatie hier niet op is toegerust."

'Een tegenslag'
Peter Schouten noemt het besluit van de gemeente 'een tegenslag'. "We worden hierdoor eigenlijk qua planning zes maanden achteruit gegooid. En we hadden het ook niet verwacht, want we bieden Drimmelen van alles. Er zijn geen nadelen." De initiatiefnemers van Project C willen nu in plaats van de politiek, de burgers van Drimmelen overtuigen van hun plan. Hoe ze dat precies gaan doen, daar laat Schouten zich nog niet over uit.

Volgens Joep van Meel, een van de initiatiefnemers van Project C, is het belangrijk dat het wietexperiment ook draagvlak bij lokale overheden krijgt. "De gemeente Drimmelen denkt alleen in nadelen en niet voordelen, zoals een uitbreiding van de werkgelegenheid. Er is lef nodig om Nederland veiliger te maken met een nieuw cannabisbeleid."

Project C roept gemeenten in West-Brabant op de telers huisvesting te bieden voor het wietexperiment. Vóór 1 juli 2020 moet de vergunningsaanvraag voor de legale wietteeltlocatie zijn ingediend.

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.