Zo ziet de EBI in Vught eruit, de plek waar Ridouan Taghi gevangen zit

19 december 2019 om 12:22 • Aangepast 15 februari 2023 om 14:08
nl
Ridouan Taghi is overgebracht naar de Extra Beveiligde Inrichting (EBI) in Vught, waar alleen zeer gevaarlijke gedetineerden verblijven. Hij landde in alle vroegte op Eindhoven Airport en vanuit daar is hij naar zijn cel gebracht.
Profielfoto van ANP
Geschreven door
ANP

Taghi was de meest gezochte crimineel van Nederland. Hij werd gezocht voor grootschalige cocaïnehandel en wordt in verband gebracht met meerdere liquidaties.

De bekendste 'bewoner' is Willem Holleeder, die in juli tot levenslang werd veroordeeld voor een reeks liquidaties. Sinds de opening in 1993 is nog nooit iemand uit de inrichting ontsnapt. Mohammed Bouyeri, de moordenaar van Theo van Gogh, heeft de twijfelachtige eer het langst in de EBI te verblijven. Hij zit er, voor zover bekend vrijwel zonder onderbreking, sinds zijn arrestatie kort na de moord op 2 november 2004.

Kritiek
Volgens advocaat Gerald Roethof, die donderdagochtend in de EBI een cliënt bijstond, is middenin de nacht een helikopter op de binnenplaats van de gevangenis geland. Dat hoorde hij van gedetineerden. Ook anderen zeggen dat er afgelopen nacht veel kabaal was, wat ongebruikelijk zou zijn.

Wachten op privacy instellingen...

In het verleden hebben verschillende Nederlandse en Europese instanties kritiek geuit op het strenge regime in de EBI. Zo mogen gevangenen bij bezoek hun vrouw en kinderen alleen maar een hand geven. Bezoekers zijn over het algemeen gescheiden van de gedetineerden door een glazen wand. Alle post wordt gelezen en alle telefoongesprekken afgeluisterd. Gedetineerden mogen kranten lezen en tv kijken, maar niet internetten. Er mogen maximaal vier gedetineerden in dezelfde ruimte zijn, maar alleen binnen hun eigen afdeling.

LEES OOK: Exclusief rondkijken in de EBI in Vught: hier wonen Willem, Mohammed en 'El Rico'

Ook de Raad voor de Strafrechtstoepassing en Jeugdbescherming (RSJ) heeft zich meermalen uitgelaten over de EBI, maar dan in individuele gevallen die door betrokken gedetineerden werden aangekaart. Crimineel Dino Soerel is daar een bekend voorbeeld van. Hij maakte bezwaar tegen zijn detentie in de EBI en werd door de RSJ in het gelijk gesteld.

Psychische schade
Gedetineerden die voor langere tijd in de EBI hebben gezeten, lopen soms psychische schade op. Zij 'breken', zoals het wel wordt genoemd, of worden 'bajesmaf'. Justitie heeft nog wel eens het verwijt gekregen dat zij verdachten in de EBI plaatst om de druk extra op te voeren.

De zaak rond Ridouan Taghi is - onder meer door de moord op advocaat Derk Wiersum - dermate explosief, dat deze verdachte nergens anders kan worden ondergebracht dan in de EBI. "Dat zal heel lang zo blijven, vrees ik", zegt een ingewijde. "Het zou wel eens zo kunnen uitpakken dat Taghi de eerste is die levenslang in de EBI zal moeten blijven, aangenomen dat hij levenslang krijgt opgelegd."

Wachten op privacy instellingen...

Volgens De Telegraaf zijn er donderdagochtend extra veiligheidsmaatregelen getroffen rondom de EBI. Zo zijn zwaarbewapende en gemaskerde agenten te zien.

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.

Deel dit artikel
Download de app en draag het gevoel van hier altijd bij je!