Scoutingleden en buurtbewoners redden clubgebouw in Oss, brand lijkt aangestoken [VIDEO]

22 december 2019 om 15:41
nl
Clubleden timmeren zondag het clubgebouw van scoutinggroep Dr. Saal van Zwanenberg in Oss dicht. Een deel van het gebouw heeft flinke schade door een brand die een paar uur eerder ontstond. Wouter van der Sanden, voorzitter van de scoutinggroep, staat verbijsterd te kijken. ''Er was hier niemand en we hadden geen activiteit. Ik vind het gek als hier spontaan brand heeft kunnen ontstaan.''
Profielfoto van Noel van Hooft
Geschreven door
Noel van Hooft

Een leidster van de scouting ziet rond halfzes 's ochtends vlammen als ze voorbij komt fietsen. Ze alarmeert meteen de brandweer. Maar ook stuurt ze in de vroege ochtend een bericht naar clubleden. Die komen, net als buurtbewoners, meteen naar de scouting. ''Voordat de brandweer er was werd hier al volop geblust'', weet Van der Sanden.

Afvalhout
Door het snelle handelen blijft de schade beperkt tot de zijgevel. ''Binnen hebben we vooral roetschade en een deel van de wand is verwoest'', vertelt de voorzitter. ''We moeten het gebouw snel weer herstellen zodat de jongste leden van de club, die hier zitten na de kerst, weer een onderkomen hebben.'' De scoutinggroep heeft zo'n honderdvijftig jeugdleden.

Binnen zijn er op de muur zwarte brandplekken te zien en in het pand hangt een indringende brandlucht. Buiten ligt een grote stapel verbrand afvalhout. ''Dit is waarschijnlijk aangestoken. De brandweer heeft het weggehaald uit deze hoek.'' De voorzitter wijst naar een hoekje bij de ingang van het clubgebouw.

Emotionele schade
'Het is vooral voor de vrijwilligers schrikken. Die hebben dit gebouw helemaal zelf gebouwd. Het idee dat het gebouw verloren had kunnen gaan, dat hakt erin.''

Oss wordt al langer geteisterd door branden, veelal aangestoken. Ook deze brand wordt door de politie onderzocht. Net als een autobrand die oversloeg op een busje, zaterdagavond bij Theater De Lievekamp.

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.

Deel dit artikel
Download de app en draag het gevoel van hier altijd bij je!