Video

Postzak vol kerstkaartjes voor eenzame Poolse veteraan Roman Figiel: 'Bedankt allemaal!'

23 december 2019 om 18:00
nl
Meer dan 400 kerstkaartjes kreeg de Poolse veteraan Roman Figiel. De 93-jarige Bredase oorlogsheld woont alleen en voelt zich erg eenzaam. Om Roman een hart onder de riem te steken zette Omroep Brabant een kaartenactie op. Regioverslaggever Raoul Cartens ging maandag met een postzak vol hartverwarmende reacties naar hem toe.
Geschreven door

"Ik ben er hartstikke blij mee", zegt Roman terwijl de postzak met honderden kaarten en brieven naast hem op de bank wordt geleegd. "Ik vind het fijn dat iedereen aan mij denkt." Dankbaar kijkt de hoogbejaarde Bredanaar naar alle post.

Bevrijding van Breda
Roman stond tijdens de herdenking van de 75e bevrijding van Breda nog op het bordes van het stadhuis op de Grote Markt. De bevolking bedankte hem hartelijk, maar na de festiviteiten belandde de oorlogsveteraan in de vergetelheid.

Roman kent een roerig leven. Hij ontsnapte tijdens de Tweede Wereldoorlog uit een Duits kamp voor dwangarbeiders en sloot hij zich aan bij de Eerste Poolse Pantserdivisie van generaal Stanislaw Maczek. Na de oorlog keerde hij voor zijn liefde terug naar Breda. Jarenlang woonde hij met Joke samen totdat zij eerder dit jaar met dementie werd opgenomen in een verpleeghuis.

Kerstkaartjes
Het interview met de eenzame held riep veel reacties op. Mensen wilde iets voor hem doen. De kaartenactie van Omroep Brabant die daarop volgde werd massaal omarmd. Van ver buiten de provinciegrenzen werden kerstkaartjes voor Roman opgestuurd.

Kijk hier het eerdere interview met Roman Figiel terug.

Zo maakten leerlingen en docenten van scholen in Nederland en België er een project van. Ze schreven brieven en maakten kaarten voor Roman. Mooie woorden kwamen ook van medewerkers van de politie, defensie en de provincie. En dan al die honderden andere kaarten.

'Bedankt allemaal'
Omdat de Bredanaar het niet meer goed ziet, krijgt hij bij het lezen van de kaarten hulp van Bozena Rijnbout-Sawicka van de stichting Serce Polski. "Dit is fantastisch", zegt een geëmotioneerde Roman. "Ik weet niet goed wat ik moet zeggen. Bedankt allemaal."

Wachten op privacy instellingen...

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.