Video

Bevrijders massaal herdacht op kerstavond, vele kaarsjes bij oorlogsgraven

24 december 2019 om 18:51
nl
Onze bevrijders zijn op kerstavond massaal herdacht op kerstavond. Ze werden geëerd met kaarsjes bij hun graf. Op honderden plekken in het land werden dinsdagmiddag kaarsjes geplaatst op oorlogsbegraafplaatsen. In Brabant flakkerden honderden vlammetjes in onder meer Mierlo, Bergen op Zoom, Uden, Breda en Overloon.
Profielfoto van Rene van Hoof
Geschreven door

"Deze jongens die hier liggen mogen niet vergeten worden", zegt Tonny Ebben, initiatiefnemer voor de kaarsjes bij de graven op de oorlogsbegraafplaats in Overloon. Oorlogsveteranen en schoolkinderen zijn dinsdagmiddag naar de begraafplaats gekomen om onze bevrijders te eren.

Bij Overloon is in de Tweede Wereldoorlog zwaar gevochten. Het dorp werd grotendeels verwoest. Overloon is ook bekend van het oorlogsmuseum.

 

Wachten op privacy instellingen...
Wachten op privacy instellingen...

Dood voor ons
Na het spelen van de Last Post en één minuut stilte gingen kinderen enthousiast kaarsjes zetten bij de graven. "Ze wilden het zelf graag doen", zegt een vader die met drie kinderen is gekomen. Een meisje weet precies waarom ze kaarsjes bij de grafstenen legt: "Omdat mensen dood zijn gegaan voor ons. Dat wij nu gewoon kunnen doen wat wij willen."

Het branden van kaarsjes op oorlogsbegraafplaatsen groeiden de laatste jaren uit tot een traditie.

Wachten op privacy instellingen...

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.