Mist verpest het zicht op vuurwerk in de nieuwjaarsnacht

31 december 2019 om 09:51
nl
"Een groot deel van Nederland zit in de nieuwjaarsnacht potdicht door de mist met een zicht van soms tien meter. Beneden de rivieren is het zicht wat beter", zegt Jordi Huirne van Meteogroup. Dat betere zicht is wel erg betrekkelijk laat hij snel weten.
Profielfoto van Femke de Jong
Geschreven door

"Boven de grote rivieren is het door mist zonde om vuurwerk af te steken, want je ziet helemaal niks. In Brabant zie je iets meer, maar door extra fijnstof van vuurwerk is het zicht tussen twaalf en één uur komende nacht nog steeds erg matig."

"Een uurtje later je vuurwerk afsteken, is beter voor het effect", is het advies van weerman Jordi die ook snapt dat iedereen dit advies in de wind slaat. De wind is wel de reden dat we in Brabant nog wat kunnen zien van het vuurwerk. "Boven de rivieren is het windstil waardoor er geen beweging zit in de mist die alleen maar dikker wordt. Onder de rivieren waait het een beetje, wat goed is voor het zicht."

Zon
De temperatuur ligt nieuwjaarsnacht rond het vriespunt. Op nieuwjaarsdag blijft die temperatuur gelijk, maar vanuit het zuiden breekt de zon door en op die plekken waar de zon doorbreekt, wordt het vijf graden warmer.

"In Eindhoven en dicht tegen de Belgische grens zit je in de nieuwjaarsnacht en op nieuwjaarsdag het gunstigst wat betreft zicht en temperatuur", vat Jordi van Meteogroup samen. "In Den Bosch en Werkendam zou het de eerste dag van 2020 wel eens heel grijs kunnen blijven."

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.

Deel dit artikel
Download de app en draag het gevoel van hier altijd bij je!