Waarom juist veel Brabanders een maand lang geen alcohol drinken

2 januari 2020 om 12:20
nl
Heel januari geen druppel alcohol. Geen biertje na het werk en ook geen glaasje bubbels op de nieuwjaarsborrel. Steeds meer mensen laten een maand lang de alcohol staan. Ze doen mee aan 'IkPas', de Nederlandse versie van ‘Dry January’. Onder de deelnemers zijn relatief veel Brabanders: bijna vierduizend.
Profielfoto van Janneke Bosch
Geschreven door

De reden dat er zoveel Brabanders meedoen aan de IkPas-campagne, zit volgens woordvoerder Sanne de Koning ingebakken in onze cultuur: "Brabant heeft een traditie van vasten. Brabanders zijn van huis uit gewend om af en toe een pauze in te lassen, ook na carnaval bijvoorbeeld. Dan is het makkelijker om ook in het nieuwe jaar te zeggen: ‘Ik drink een maandje niet’."

Huisarts in Lierop
Ook speelt mee dat het hoofdkantoor van IkPas in Tilburg gevestigd is. De lijntjes zijn dus kort met bijvoorbeeld GGD en verslavingsinstellingen in de regio. "Met de GGD in Groningen hebben we natuurlijk ook best goed contact hoor, maar als we willen overleggen dan rijd je gewoon even naar de GGD. Dat is hier om de hoek."

Het idee om een maand geen alcohol te drinken, werd ruim tien jaar geleden bedacht door een huisarts in Lierop. Inmiddels is het uitgegroeid tot IkPas. "Er was wel aandacht voor alcoholgebruik bij jongeren onder de achttien, maar eigenlijk te weinig voor alcoholgebruik bij volwassenen", zegt De Koning. "Daar wilden we iets aan doen." Inmiddels doen er elk jaar meer mensen mee. Vorig jaar stond de teller in Brabant op 3500 deelnemers, daar zit de organisatie nu al overheen.

Glaasjes laten staan
Veel Brabanders op Facebook laten weten ook mee te doen met IkPas. Zo zeggen Suzanne en Brigitte uit Eindhoven zeker mee te gaan doen en de glaasjes te laten staan. Ook Martijn uit Bergen op Zoom lijkt er wel wat voor te voelen: "Even uitrusten voor carnaval!" schrijft hij.

Voor Claar uit Bergen op Zoom is het een makkie: "Gemakkelijke challenge, ik drink gewoon nooit!" Maar niet iedereen is even positief over de gedachte de alcohol even te laten voor wat het is. "Je moet juist een beetje trainen voor carnaval", vindt Jordy, "anders ga je straks na twee biertjes al tegen de vlakte!" En Maikel ziet het ook niet zo zitten: "Juist nu je overal een nieuwjaarsborrel hebt, lekker dan."

Inschrijven voor IkPas kan nog tot 6 januari. Als je met alle nieuwjaarsborrels voor de boeg januari geen handige maand vindt om niet te drinken: ook na carnaval start de stichting een IkPas-campagne, in de vastentijd.

 

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.

Deel dit artikel
Download de app en draag het gevoel van hier altijd bij je!